Legendarni safir prodaje se na Beverly Hillsu za 50 milijuna dolara

CRNA ZVIJEZDA iz Queenslanda, legendarni crni safir od 733 karata, prošlog je tjedna ponuđen na prodaju u draguljarnici ´Fondation Kazanjian´ na Beverly Hillsu, za cijenu od 50 milijuna dolara.

Ovalni kamen veličine kokošjeg jajeta optočen je s 35 dijamanata, a nosi se kao privjesak. Safir je otkriven 1930-ih godina, a ovo je prvi put da se prodaje javno.

Ovaj rijetki kamen bio je između 1961. i 1969. izložen u muzeju Smithsonian Institute u Washingtonu. Otkrila ga je Australka Roy McKiney za vrijeme obiteljskog izleta, kad je nožnim palcem udarila u kamen, koji je većim dijelom bio ukopan u tlo.

´Prodaja Crne zvijezde je izuzetni događaj za tržište dragim kamenjem´, tvrdi stručni antikvar koji vodi prodaju Jack Armstrong.

´Kad se ovakav kamen pojavi na tržištu, to je skoro kao da je neka Rafaelova slika stavljena na prodaju, to se događa jednom ili dva puta u životu´.

Prema Armstrongovom mišljenju, privatni putevi informacija savršeno funkcioniraju u uskom svjetskom krugu bogatih kolekcionara.

´Ne želim reći koliko me je osoba već kontaktiralo, ali broje se na desetine´, izjavio je on.

Pročitajte više