Lena Dunham odstranila maternicu u 32. godini života

Foto: Instagram

GLUMICA Lena Dunham, zvijezda serije Girls, otkrila je da je bila na histerektomiji, operaciji odstranjivanja maternice.

31-godišnja glumica napisala je poduži tekst za novo izdanje Voguea, u kojem je objasnila zašto se, nakon dugogodišnje borbe s endometriozom, odlučila na kirurško odstranjivanje maternice. "Nikad ni trenutka nisam sumnjala želim li imati djecu. Dok sam bila dijete, pod majicu bih ugurala gomilu rublja i tako marširala kroz kuću", objasnila je.

Međutim, koliko god snažna njezina želja za majčinstvom bila, Lena kaže da se u jednom trenutku morala pomiriti sa svojim zdravstvenim stanjem. "Jednostavno sam osjećala da je moja maternica defektna", napisala je glumica koja se godinama borila s bolnim menstruacijama i cistama, a sve zbog endometrioze, stanja u kojem tkiva koja inače rastu unutar maternice počnu rasti izvan nje.

Objasnila je da se od kolovoza do studenog nosila s užasnim bolovima koje je pokušavala spriječiti na sve moguće načine, uključujući i jogu i akupunkturu, no kada ništa nije pomoglo, odlučila je da mora otići na operaciju. 

Dunham kaže da je najprije, zbog njezine mlade dobi, morala uvjeriti doktore da je zaista sigurna u svoju odluku. Tijekom operacije doktori su otkrili još niz problema, među kojima je bilo i retrogradno krvarenje, odnosno menstruacija joj je tekla "naopako" zbog čega je imala krvi u trbuhu.

Ipak, Lena nije odustala od sna da postane majka. "Uskoro ću provjeriti ima li jajnih stanica u mojim jajnicima, a posvajanje je također nešto čemu ću težiti svom svojom snagom", rekla je.

Pročitajte više