L-fest, festival lezbijske kreativnosti, održava se od 18. do 20. studenog

RUGO izdanje L-festa, festivala lezbijske kreativnosti održat će se od 18. do 20. studenog 2011. u Muzeju prekinutih veza, Studiju Smijeha, Net klubu Mama, Booksi i Pogonu. Cilj festivala promicanje je lezbijske vidljivosti u javnom i medijskom prostoru te poticanje kreativnosti unutar zajednice. Ove se godine L-fest otvara izložbom fotografkinje Ane Opalić "Izmišljeni putopisi" u Muzeju prekinutih veza s početkom u 18:30, u kojoj spoj fotografije i putopisne forme stvara umjetnički prostor za iskazivanje lezbijske priče.

Radionice i razgovaraonice koje potiču izražavanje i kreativnost bitan su dio festivala jer nastoje potaknuti uključivanje lezbijskih sadržaja u umjetnost kao i potaknuti umjetnice na izražavanje vlastitih ideja i identiteta i umjetničku produkciju te će se ove godine baviti načinom prezentacije lezbijskih tema u književnom izričaju kao i u formi stripa i videa. Spisateljica Mima Simić i dramaturginja i scenaristica Jasna Žmak svojom će ekspertizom na književnim radionicama usmjeriti na formiranje književnih obrazaca lezbijske tematike koji će potom biti pretočeni u stripovske kadrove na radionici stripa koju vodi stripašica i vizualna umjetnica Helena Janečić. Fotografija kao medij komuniciranja identiteta zastupljena je kroz izložbu fotografija "Što volim na njoj" koji su pristigle na natječaj, a rezultati video radionice Dalije Pintarić bit će prikazani na završnoj večeri.

Posebna gošća festivala berlinska je performerica, video i konceptualna pop-feministička umjetnica Annette Hollywood, koja se bavi pitanjima (umjetničkog) identiteta te odnosom stvarnosti i fikcije, pri čemu se jako dobro zabavlja - i ona i njezina publika. Hollywood, kojoj pojam identiteta služi kao polazna točka za humorističnu reciklažu medijskih fenomena i obrtanje pozicije umjetnika/umjetnice, publike i umjetničkog rada, predstavit će svoj rad i ostati otvorena za sva pitanja, pojašnjenja koncepata i prepričavanja zgoda iz berlinskog umjetničkog života. Susret s umjetnicom prigodno nazvan "Lezbijski Hollywood u Zagrebu" održat će se u Net klubu Mama u subotu, 19. studenog 2011., od 19 do 22 sata.

Završna večer festivala 20. studenog 2011. u Studiju Smijeha donijet će na filmsko platno dokumentarac o splitskom Prideu 2011. U desetoj godini zagrebačke povorke ponosa, rada udruga i pojedinaca na političkom, društvenom i umjetničkom osvještavanju javnosti o LGBT pitanjima, formirala se medijska slika Hrvatske kao zemlje koja u priličnoj mjeri poštuje ili radi na LGBT pravima. Kad se ta slika pokuša premjestiti u veličinom drugi grad u Hrvatskoj, na vidjelo izlazi bolna činjenica o Hrvatskoj kao homofobnoj zemlji. Kako je izgledao Split Pride iz vizure sudionika pokazuje dokumentarac "11. lipnja - Prvi splitski pride"  Tomislava Ladišića kojemu će ovo prikazivanje ujedno biti i zagrebačka premijera.

Popratni program donosi glazbenu večer s bendovima U pol devet kod Sabe i Opažen, karaoke party i najjača DJ imena Zbeletrona te razgovaraonicu o lezbijskim, biseksualnim, trans te queer stvarima u Booksi.

Više informacija o programu nudi www.kontra.hr.

Pročitajte više