Ličanke o nakurnjacima: Bilo je puno srama, ali sad radimo i XXXL veličinu

Foto/Video: Index

POSJETILI smo Ličko Petrovo Selo u koje nekoliko žena "nakurnjača" ručno proizvodi tradicionalni muški odjevni predmet - nakurnjak. Nakurnjak je, inače, vezen, ukrašen komad muškog rublja koji pridržava mošnje i spolni organ. 

Članice građanske udruge Tara otkrile su kada je sve počelo, kako određuju veličinu i kojim političarima su ih sve poklonile.

"Puno je bilo srama. Nakurnjaci su se skrivali od muževa dok su se pleli, pokrivali su se krpom dok su se prali i sušili", rekla je Sonja Leka iz Tare za Index. 

"Prva je počela jedna žena koja nije više među nama. Ona je pravila i minimalce i kapitalce. Imamo veličine X, XXL, a najveća je Ličanin", rekla nam je Anka Prica. 

Nakurnjak je, inače, tradicionalno bio dio miraza, uključen u takozvanu "nevjestinu škrinju" rukotvorina koje su žene pripremile za buduće muževe. Ako se buduća mladenka našla u nedoumici oko veličine koja će odgovarati njenom budućem suprugu, i tome se doskočilo. 

"Postoje priče, legende, da mlada kad bi radila nakurnjak za svog budućeg supruga, ponekad ne bi mogla odrediti koju veličinu će isplesti, pa je onda kao mjeru uzimala ručni mlinac za kavu", otkrile su nam. 

Što su nam još ispričale o tome kako su oduševile neke japanske turiste te kako su nakurnjake poklonile predsjednicima Mesiću i Josipoviću, pogledajte u videu. 

Pročitajte više