Ljubio se s basistom i nosio haljine: Na današnji dan otišla je posljednja prava rock zvijezda

Foto/Screenshot: YouTube

5. TRAVNJA 1994. godine svijet pamti kao dan kada smo ostali bez Kurta Cobaina. Ni dan danas ne postoji točan podatak zašto si je Kurt Cobain pucao u glavu prije 23 godine, ali pismo koje je ostavio i glazba koju je stvorio nisu se zaboravili, naprotiv.

Kurt Cobain za glazbene kritičare i kolege bio je glazbeni genijalac upečatljiva vokala koji je u isto vrijeme otkrivao sav svoj bijes i ranjivost. Njegov matični bend, za svog kratkog postojanja, uživao je ogromnu popularnost, a njihov najpoznatiji album, "Nevermind", popeo se na sam vrh top ljestvica i ugrozio status velikih zvijezda kao što su Michael Jackson i Guns N' Roses.

"Moji stihovi su velika gomila kontradikcija. Oni su podijeljeni i nalaze se negdje između mojih iskrenih stavova i osjećanja i sarkastičnih obećavajućih i humorističnih opovrgavanja ideala koji su već odavno iscrpljeni. Nastojim biti strastven i iskren, ali se također želim zabavljati i ponašati kao debil", zapisao je Kurt Cobain u svom dnevniku, u vrijeme izlaska prvog albuma Nirvane "Bleach".
 
"Ljudi mi prilaze i govore da im je "Nevermind" promijenio život. Tada se prisjetim Kurta, toga koliko je bio predan, fokusiran i odlučan da napravi stvari koje je radio. Kad god to čujem, pripišem tu zaslugu njemu", rekao je svojevremeno Krist Novoselic, Hrvat koji je svirao bas gitaru u Nirvani.

S obzirom na to da je aktivno svirao i stvarao samo pet godina, Kurt je ostavio neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti. U svojim se tekstovima obračunavao sa seksizmom, obraćao se homoseksualcima, napuštenima, silovanima i odbačenima. Ljubio se s Kristom Novoselićem na pozornici i na nastupima često nosio haljine te tako izazivao bijes kod konzervativaca.

Cobain je bio u braku s Courtney Love, a ona je majka njegove kćeri Frances Bean Cobain koja je nedavno, na njegov 50. rođendan dirnula čitav svijet objavom na Instagramu koju je posvetila ocu. I Countrey mu se često obraća na društvenim mrežama, puna tuge i bijesa zbog onoga što je napravio na današnji dan prije 23 godine.
 
 

Pročitajte više