Maja i Katarina rade u jednoj od najtraženijih industrija, evo kako su počele

Foto: A1 Hrvatska; Katarina Lehman Pavasović i mentorica Maja Kubat

IT SEKTOR u svijetu trenutno zapošljava oko 25% žena, a prema podacima tvrtke Deloitte Global, predviđa se kako će taj postotak samo rasti. Naime, pokazalo se kako tvrtke s Fortune 500 liste koje imaju najveći postotak žena u odborima financijski posluju bolje od onih u kojima to nije slučaj, a isto tako se pokazalo kako rodno raznoliki timovi ostvaruju bolje uspjehe u prodaji od dominantno muških timova. 

No osim financijskog uspjeha tvrtke, više žena na radnom mjestu predviđa i veće zadovoljstvo radnim mjestom i bolju radnu organizaciju, što je prepoznala i tvrtka A1 Hrvatska te ponovno započela s provedbom programa STEMfemme. Radi se o programu koji je osmišljen zbog važnosti ženskog pristupa poslu i znanosti, ali i podzastupljenosti žena u STEM-u pa nastoji potaknuti studentice da razvijaju karijeru u ovoj, dominantno muškoj, branši.

Pričali smo s polaznicom prošlogodišnjeg programa i jednom od mentorica o kakvom je programu riječ te što on znači za žene koje razvijaju karijere u IT industriji.

Kako izgleda STEMfemme program?

Mlada matematičarka Katarina Lehman Pavasović prošlogodišnja je polaznica STEMfemme programa koja je nakon njegova završetka ostala raditi u tvrtki A1 Hrvatska na poziciji Junior IT Billing Specialist u IT Billing odjelu. 

Njezin put u A1 Hrvatska započeo je u IT Billing odjelu na poziciji Data Analyst pa nam je ukratko ispričala kako je to izgledalo: "Prvi dan imala sam priliku upoznati se s mentoricom i menadžericom, ali i razmijeniti iskustva s ostalim djevojkama koje su došle na praksu. Tijekom same prakse stekla sam puno znanja o telekomunikacijskoj industriji te opći uvid u zadaće i projekte unutar tima. 

Osim regularnog posla koji se sastojao od analize podataka, konfiguriranja tarifa i cjenika te implementacije rješenja za ispravnu naplatu, imala sam pripremljene edukacije na A1 Portalu Edukacija i edukacije od vanjskih suradnika, a uz to i pristup Udemyju. Produbila sam znanje o bazama podataka i stekla kvalitetne komunikacijske vještine u poslovnom okruženju", opisuje Katarina.

Najveće snage programa

Katarina ističe dobru strukturu, posloženost i mogućnost jačanja tzv. soft skillsa kao najveće snage programa: "Kao jednu od zapaženijih edukacija svakako bih istaknula Storytelling i prezentacijske vještine jer je, osim dobre analize i pripreme podataka, bitno znati objasniti ih i prezentirati kolegama. Izdvojila bih, sasvim sigurno, i konstantnu podršku mentorice i menadžerice, ne samo u okviru poslovnih zadataka nego isto tako i u rješavanju fakultetskih obaveza. Omogućile su mi fleksibilnost i maksimalno izlazile u susret kada sam imala kolokvije ili ispite."

Tijekom programa Katarina je radila na raznim projektima unutar firme, no posebno naglašava kako je sretna jer je sudjelovala u projektu koji se ticao pomoći Turskoj i Siriji: "A1 je ponudio pomoć u vidu besplatnih poziva, SMS poruka i besplatnog roaminga iz Turske i Sirije, a kolega i ja smo napravili konfiguraciju u bazi da korisnicima omogućimo korištenje tih pogodnosti."

Foto: A1 Hrvatska; prošlogodišnje polaznice STEMfemme programa

STEMfemme kao "ulaznica" za karijeru u IT industriji

Polaznice STEMfemme programa imaju prednost prilikom pristupanja pripravničkom programu A1 Start, što je Katarina iskoristila kao "ulaznicu" za nastavak karijere: "Mentorica i menadžerica bile su zadovoljne mojim učinkom te sam dobila ponudu da ostanem dio njihovog tima, što sam i prihvatila.

U sklopu A1 Start programa pomagala sam kolegama u testiranjima ispravnosti konverzije i ostalim zadacima koji su bili dio tog projekta, a preporučila bih ga svim kolegicama koje imaju želju razvijati analitičke vještine kroz rad na zanimljivim projektima i zadacima", rekla je Katarina.

Na pitanje o nastavku karijere Katarina odgovara: "Zadovoljna sam trenutnom pozicijom unutar firme te mi je cilj usavršiti se u području u kojem radim. Isto tako, koristim mogućnost pristupa portalima znanja te upravo pohađam tečaj Pythona.

Smatram da je jako bitno imati pristup kvalitetnim edukacijama jer na taj način imam priliku razvijati svoje kompetencije, ali i pratiti korak s konstantnim promjenama koje dolaze s napretkom tehnologije. Trenutno radim na implementaciji rješenja za IT naplatu i migraciji korisnika na nove usluge, a u budućnosti bih se svakako voljela okušati u statističkim analizama podataka, optimizaciji i machine learningu", dodala je naša sugovornica.

Program iz perspektive mentorice

Nešto više o programu iz perspektive mentorice s nama je podijelila Maja Kubat, Senior IT Billing Specialist u odjelu IT Billing koji se brine o adekvatnoj naplati korisnicima. Maja kaže kako je u telekom industriji već 18 godina jer na početku njezine karijere, kako kaže, nije bilo lako pronaći posao u struci.

"Završila sam fiziku na PMF-u i nakon faksa odnijela zamolbe za posao na nekoliko mjesta u nadi da ću se baviti primijenjenom fizikom u industriji pa onda, ovisno o radnom mjestu, nešto i specijalizirati. Međutim, zaposliti se kao fizičar mi je bilo nemoguće i nije mi baš bilo drago, no krenula sam na razgovore za posao i dobila posao u telekom sektoru. 

Ubrzo sam dospjela u IT Billing odjel i sjećam se da sam se osjećala kao padobranac. Ovdje nije bilo ni Maxwellovih jednadžbi ni teorije relativnosti, morala sam uploviti u telekom svijet i naučiti pojmove iz branše. SQL i Unix su čekali iza ugla. Nisam pohađala neki strukturirani program koji bi me malo-pomalo upoznao sa svijetom telekoma, nego sam učila od kolega ili sama. I tako, malo-pomalo, pohvatala sam potrebno i shvatila sam da je telekom zanimljiv i izazovan", podijelila je Maja.

Program koji ohrabruje djevojke

Maja kaže kako joj se STEMfemme program odmah svidio jer je zamišljen da ohrabri djevojke da se odluče za karijeru u STEM-u: "Strukturiran je i dobro posložen - svaka STEM djevojka je dobila mentora/mentoricu i dodatne edukacije s ciljem da tranzicija iz studentskog života u poslovni prođe što ležernije.

Mi smo u odjel dobili fantastičnu mladu ženu (Katarinu Lehman Pavasović, op.a.) koja se sjajno uklopila u tim i ja sam, kao njezina mentorica, izuzetno zadovoljna i ponosna njome. Štoviše, ostala je s nama za stalno, a u međuvremenu je i diplomirala, tako da je više ne možemo zvati 'naša studentica'", pojašnjava Maja kroz smijeh.

IT područja su i dalje dominantno muška, a Maja kaže kako se nada da će u budućnosti u njima biti zastupljeno više žena: "Poručila bih svim djevojkama koje razmišljaju o STEM fakultetima da svakako učine korak u tom smjeru."

Foto: A1 Hrvatska; prošlogodišnje polaznice STEMfemme programa i njihovi mentori

Tko se može prijaviti i kako?

Maja navodi i detalje STEMfemme programa te nam pojašnjava tko se sve može prijaviti: "Na natječaj se mogu prijaviti studentice 3., 4., i 5. godine studija, a pet odabranih dobit će priliku raditi na konkretnim projektima uz primjenu najnovijih tehnologija i podršku mentora. Također, studentice će uz plaćenu praksu dobiti i stručnu edukaciju te se mogu, bez prethodnih provjera, prijaviti za A1 Start pripravnički program kroz koji im se nudi prilika i dužeg ostanka u kompaniji.

Iskustvo će stjecati u radu s alatima i programskim jezicima poput Power BI-ja, SQL-a, naprednog Excela, Pythona i R-a. Također, upoznat će se s data analitikom te raditi u međunarodnom okruženju i proći niz edukacija koje uključuju agilne načine rada i razvoj vještina vezanih za upravljanje procesima i odnosima unutar timova", opisala je naša sugovornica.

Želite li razvijati karijeru u jednoj od najbrže rastućih industrija u svijetu, detalje prijave na STEMFemme pogledajte ovdje.

Sadržaj donosi Index u suradnji s A1 Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više