Maja Vučić: Planiram sa Slavenom Bilićem pomoći bolesnim Afrikancima

PROCJENJUJE se da godišnje oko 140 tisuća djece umire od neonatalnog tetanusa, kao i 30 tisuća žena od tetanusa rodilja. Sve ove tragične smrti u zemljama Trećeg svijeta su apsolutno nepotrebne i može ih se spriječiti. Upravo zato je UNICEF u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom predvidio da se te bolesti mogu eliminirati do 2012. godine. Njihovoj inicijativi se pridružio i Pampers, koji će za svaki proizvod s oznakom "Pampers UNICEF 1 proizvod = 1 cjepivo“ UNICEF-u donirati sredstva za pomoć majkama i djeci u zemljama u razvoju. Kampanja će trajati do 31. prosinca.

"Klinci su nas se bojali"

"Pokušala sam se prije puta pripremiti na ono što će me u Centralnoj Afričkoj Republici dočekati, međutim, tek kad sam došla tamo, shvatila sam da se na takvu jad i bijedu nikako nisam mogla pripremiti. Tamo ne postoji ništa što je lijepo, sve je prljavo, svi su gladni i bolesni. Nitko nema novca za lijek. Upoznala sam ženu koja nema jedan euro za cjepivo protiv tetanusa, isto kao što nitko nema novca da pokrije školovanje svoje djece. Naime, 15 dolara mjesečno stoji školovanje, a njihova je plaća 20 dolara mjesečno", rekla je Maja Vučić, posebna izaslanica UNICEF-a za roditelje i bebe koja je povodom ove kampanje provela tjedan dana u Africi.

Maja Vučić smatra da je "misija ispunjena" ukoliko njezin angažman spasi barem jedan život. S ostalim ambasadorima posjetila je tri bolnice u tri sela kako bi se upoznala s uvjetima života. Ostala je potresena činjenicom da gotovo ne postoje zdravstveni uvjeti, da je većina djece bolesna, a da je jedan doktor zadužen za tri grada. Bolnice nisu prepune kako je očekivala, već poluprazne iz razloga što su gradovi jedan od drugoga i od bolnice udaljeni oko pet sati, tako da je bolesnima dolazak u bolnicu gotovo nemoguć. Štoviše, ne postoje ni Hitne pomoći. Upravo zato su Afrikanci osuđeni na život proveden u bolesti.

"Klinci su nas se bojali jer nisu naviknuli na ljude poput nas. Plašili su se igračaka koje smo im poklanjali, nisu znali što je to. Odlučili smo im kupiti paket lizalica, nakon čega su se počeli po nama praktički penjati kako bi dobili svoj komadić slatkiša. Istina je da sam prvi dan sve vrijeme plakala, ali ne zbog te djece i sažaljenja nad njima, nego zbog nas koji smo ih upropastili", nadovezala se Maja Vučić, koja u siječnju planira sa Slavenom Bilićem poslati kontejner lopti, jer je primijetila da tamošnja djeca žude za loptom na koju gledaju kao najveći poklon.

Potrebno prikupiti 480 tisuća cjepiva

Ova kampanja počela je 2006. godine u Velikoj Britaniji te se u 2007. proširila na zemlje Zapadne Europe. Do danas je prikupljeno preko 50 milijuna cjepiva, što još uvijek nije dovoljno. Kako bi se i Hrvatska upisala u zemlje koje pomažu onima koji sami sebi ne mogu pomoći, potrebno je prikupiti 480 tisuća cjepiva. Ukoliko ste roditelj koji kupuje pelene za svoje bebe, i vi možete pomoći u ovoj akciji ukoliko do 31. prosinca ove godine kupite Pampersove pelene s oznakom "Pampers UNICEF 1 proizvod = 1 cjepivo“.

L.V.

Pročitajte više