Marijana Mikulić: Jakov neće čekati na pomoć, vodimo ga privatno

Foto: Instagram

NAKON što je pokazala poruke koje joj hejteri šalju zbog objave o sinu, Marijana Mikulić ponovno se oglasila na svom Instagram profilu.

"Jakov srećom nema nikakvu tešku dijagnozu, nespecificirani poremećaj u razvoju govora i razumijevanja. On ima roditelje koji su rano primijetili da s njime treba dodatno raditi te ga vode privatno na floortime i super reagira na taj način terapije kroz igru te za Jakova nije toliko problem čekanje termina u državnoj instituciji", započela je.

"Jakovova mama već po prirodi svog posla ima publiciteta i preko vlastitih želja i potreba, te joj razvlačenja vlastitog djeteta nisu potrebna da bi se o njoj pisalo."

"Ne, nije istina da je on samo 'malo lijen, dečko je, bude on' i slično, iako shvaćam potrebu da me se utješi i da mi se kaže da je on kao i druga djeca. Jakov je veseli zdravi dječak, koji je tek kroz obraćanje posebne pažnje i rad s njime počeo raditi stvari koje njegovi vršnjaci rade odavno, na primjer najobičniji kontakt očima, tek s godinu i pol kreće, i to pomalo i ponekad s drugim ljudima koji nisu mama."

"Tek s dvije godine počinje pomalo dopuštati mami interakciju u igri, bilo da se radi o kockicama, slikovnici ili običnoj pjesmici. Ne uvijek, i ne puno, ali krenulo je i sve je bolje. S dvije i pol smo već super, valjamo plastelin, radimo kolače, još ne govori, ne odaziva se na svoje ime, ali bude."

"Jakov neće čekati. Vodili smo i vodit ćemo ga privatno, dakle SAMI PLATITI i ne, nećemo se prijaviti za nikakve poticaje uzdržavanja, posebnih potreba i slično jer ima puno potrebitijih."

"Imala sam potrebu iskoristi medijski prostor koji mi je dan da ukažem na tromost sustava i na to da stvari treba mijenjati i to ne samo za one koji imaju koga zvati, nego za sve. Djece u potrebi je puno a terapeuta, očito, premalo, a od mnogih stručnjaka sam čula da je rana intervencija majka uspjeha te se isto uvjerila na primjeru vlastitog djeteta!"

"Država mora poticati ljude da upisuju ta zanimanja, omogućiti im rad i poštene plaće! Da se omogući djeci čiji roditelji NEMAJU mogućnost privatnih terapija da svoju djecu na vrijeme uključe u terapije i na taj način naprave maksimum za njih! Poticaje i stipendije, eu fondove, ma sve što treba, za one koji žele baviti se ovim toliko potrebnim zanimanjima. Da, znam potrebitih područja je još mnogo, ali evo, znate kako kažu-kamen po kamen...", zaključila je.

Pročitajte više