Marijo ima samo 17 godina, a već je najveći farmer u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Screenshot: Nova TV

Marijo Mijoč je osmo dijete u obitelji. Ima tek 17 godina i već je sada najveći farmer u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od rane zore, bio led, bura ili zvizdan, on je sa svojih nekoliko stotina koza, prenosi Provjereno.

Umjesto u školu, Marijo ide među svoje blago ili jato, kako on kaže. Njegova obitelj uzgaja hrvatske šarene koze, najbrojniju autohtonu pasminu koza u Hrvatskoj. "Divim mu se... Mislim, ne znam koji je to dječak u njegovim godinama kao on napravio i ostvario sve", kaže njegova sestra Anđela.

"Krvav je to posao, ali pošten..."

Kada se otac Anđelko razbolio, a majka Milica morala se brinuti o njemu, Marijo ni trenutka nije dvojio da će preuzeti brigu i posao na farmi. Otac je preminuo prije sedam mjeseci. Njegovo temeljno stado od ni 200 koza Marijo do iduće zime namjerava udvostručiti. 

"Krvav je to posao, ali pošten, zbog čega sam na sina još ponosnija", kaže njegova mama.

Sada je treći srednje iako na nastavu zapravo ne ide. Zbog obiteljske situacije i želje da preuzme farmu, u dogovoru sa svojom trgovačkom školom razred odnosno ispite polaže na kraju godine. "Nitko ovo ne želi raditi. Zašto? Misle da od toga nema novca, da to smrdi i da nema s kim ni kavu popiti", govori ovaj vrijedni 17-godišnjak.

Pročitajte više