Marina o Ulayu: Čim smo se upoznali, otišli smo u krevet i vodili ljubav danima

Screenshot: YouTube

UMRO je Ulay, slavni konceptualni umjetnik kojeg na ovim prostorima najviše poznaju po radu i dugogodišnjoj ljubavi s najpoznatijom srpskom umjetnicom Marinom Abramović.

O ljubavi Marine Abramović i Ulaya godinama su pisali brojni autori, a slavna Srpkinja bivšem je partneru posvetila dobar dio svoje autobiografije Prolazim kroz zidove koja je izašla 2018. godine. U knjizi Marina Abramović intenzivno opisuje ljubavni odnos s Ulayom, a upečatljiv je i opis njihovog upoznavanja  početkom 1970-ih.

Marina u knjizi piše da su se ona i Ulay upoznali u Amsterdamu i da su odmah na početku razgovora osjetili nešto posebno. Shvatili su da su rođeni na isti dan (30. studenog) i da imaju mnoštvo toga zajedničkog.

"Čim smo se upoznali, otišli smo u krevet i vodili ljubav danima", piše Abramović u svojoj biografiji.

Njihov odnos izrodio je neke od najpoznatijih performansa u povijesti. Najviše se pamte AAA-AAA, performans u kojemu su se njih dvoje vikali jedno na drugo, Relation in Time u kojemu su 16 sati sjedili isprepletenih kosa i jedno drugom okrenuti leđima, Breathing In/Breathing Out u kojem su jedno s drugog 17 minuta udisali zrak, Imponderabilia u kojoj su goli stajali na ulazu u galeriju i naposljetku Ljubavnici: Hod po Velikom zidu iz 1988. godine kojim su prekinuli svoju vezu.

Ipak, jedan od njihovih najupečatljivijih susreta bio je dio Marininog performansa The Artist is Present iz 2010. godine kada je tri dana sjedila u MoMA-i i sa svima se, koji su sjeli nasuprot nje, gledala u oči 60 sekundi. Jedan od posjetitelja tog performansa bio je i Ulay, koji je sjeo nasuprot bivše ljubavi i izmamio joj suze.

Pročitajte više