Matthew Perry imao je u sebi ketamina koliko i osoba pod općom anestezijom

Foto: Profimedia

Jučer je objavljen uzrok smrti glumca Matthewa Perryja. Nalaz obdukcije pokazao je da je njegova smrt bila nesretan slučaj izazvan akutnim učincima ketamina i utapanjem. Ostali čimbenici koji su doprinijeli smrti bili su bolest koronarne arterije i učinak buprenorfina, koji se koristi za liječenje poremećaja ovisnosti o opioidima, navodi se u priopćenju medicinskog istražitelja okruga LA.

Terapija nije mogla dovesti do smrti

Perry je primio infuziju ketamina kao lijek za depresiju tjedan i pol prije smrti, no medicinski istražitelj Raffi Djabourian izvijestio je da ketamin ostaje u tijelu do tri, četiri sata te da ta terapija nije mogla izravno dovesti do njegove smrti. Razina ketamina u perifernoj krvi iznosila je 3540 ng/ml, a u središnjoj 3271 ng/ml, dok je za pacijenta pod općom anestezijom u bolnici razina ketamina u krvi od 1000 do 6000 ng/ml.

"Uz visoke razine ketamina pronađene u njegovim uzorcima krvi post mortem, glavni smrtonosni učinci bili bi i od kardiovaskularne prekomjerne stimulacije i od respiratorne depresije", objasnio je Djabourian, piše BBC.

"Vjerojatno je pao u nesvijest i utopio se. Bolest koronarne arterije doprinosi zbog pogoršanja učinaka miokarda na srce izazvanih ketaminom. Učinci buprenorfina navedeni su kao doprinosi, iako nisu na toksičnim razinama, zbog aditivnih respiratornih učinaka kada su prisutni s visokim razinama ketamina", dodaje.

>> Matthew Perry u memoarima pisao o ketaminu: "Tu drogu su slobodno mogli zvati Matty"

U obdukcijskom nalazu piše da je Perry imao povijest upotrebe droga, ali da je bio čist 19 mjeseci. Ilegalne droge nisu pronađene u njegovom domu u vrijeme smrti, ali su nađeni lijekovi na recept. Ketamin može biti propisan na recept, ali nije poznato je li on bio među lijekovima koji su pronađeni u domu glumca.

Drugi stručnjak: Uzimao je ketamin na svoju ruku

David Dadiomov, koji je stručnjak za kliničku farmakologiju, također je objasnio obdukcijski nalaz. "Buprenorfin i ketamin vjerojatno su korišteni prema liječničkim uputama i na recept. Međutim, postoje indicije o dodatnim dozama ketamina, koje su potencijalno premašile kliničke propisane doze ketamina", rekao je za Reuters. 

Nalaz obdukcije je pokazao kako je kod Perryja razina ketamina bila dosta velika te je imao više anestetika u sebi od osobe pod općom anestezijom. 

"Ranije se govorilo o tome da je Perry primao infuzije ketamina, ali da se razine toga u krvi ne poklapaju s posljednjom infuzijom tjedan dana prije smrti. To ukazuje na to da je potencijalno uzimao ketamin na svoju ruku", objasnio je David.

Pročitajte više