Među sedam mjesta koja morate vidjeti prije nego nestanu je i jadranski biser

Foto: 123RF

KLIMATSKE promjene, zagađenja, ratovi, prenapučenost i velik broj turista razlozi su zbog kojih nekim od najljepših mjesta na Zemlji prijeti nestanak. The Discoverer je popisao sedam mjesta koja biste trebali posjetiti u 2019. kako biste ih vidjeli prije nego što nestanu, a jedno od njih nalazi se nedaleko Hrvatske pa biste mogli početi s njim.

The Discovererova lista izgleda ovako:

Kineski zid

Prva prilika koju dobijete za posjet ovoj znamenitosti mogla bi ujedno biti i posljednja. Prevelik broj turista, poljoprivredna praksa i nekažnjeno uzimanje kamenja i cigli iz Zida za gradnju novih zgrada uvelike su narušili njegovu nekoć veličanstvenu strukturu. Velik dio nekoć impozantnog bojišta i dalje je netaknut i spreman za posjetitelje, a izbjegavanjem velikih turističkih grupa možete ga razgledati i ne štetiti mu.

Cape Town, Južnoafrička Republika

Ugroženost afričkih divljih životinja vidljiva je u dokumentarcima o putovanjima i prirodi, a uništenje okoliša i krivolov ostavljaju teške posljedice na divlje vrste i njihov ekosustav. Eko-safari omogućit će da vidite divlje životinje, a da ih istodobno ne ugrožavate.

Venecija, Italija

Grad ne tako daleko od Hrvatske ne ugrožavaju sam klimatske promjene već i neodrživ broj turista. Iako na službenim stranicama grada postoji sekcija "održiva Venecija" koji svjedoči o negativnom utjecaju koji te dvije stvari ostavljaju na grad, činjenica je da bi bez turista pak patila ekonomija grada. Ključno je postići ravnotežu, a The Discoverer predlaže da se tijekom putovanja u Veneciju maknute od popularnih mjesta nakrcanih turistima i obiđete neke manje razvikane dijelove.

S obzirom na to da se po Zagrebu mogu naći plakati kojima se reklamiraju putovanja u Veneciju po cijeni od 200-injak kuna, zaista nemate opravdanja da bar jednom ne posjetite ovaj biser Jadrana.

Nacionalni park Yosemite, SAD

Pisac John Muir, kojem je ovaj ikonski kalifornijski park bio inspiracija, bio bi ožalošćen da ga vidi danas. Vrijeme, klimatske promjene i zloupotreba ostavili su danak na parku, koji se vidi kroz urušavanje stijena te osušena stabla.

Pješačenjem, kampiranjem i istraživanjem u samo nekoliko dana možete vidjeti zašto je Yosemite osvojio Muira te slavnog fotografa Ansela Adamsa.

Machu Picchu, Peru

Visoko u udaljenim Andama nalazi se Machu Picchu, koji kad se spusti magla izgleda kao da lebdi u zraku. Otkako ga je otkrio američki istraživač Hiram Bingham 1911. godine, krenuli su masovni dolasci turista koji su ostavili posljedice. Danas se kontrolira broj posjetitelja kako bi se ova znamenitost očuvala što dulje.

Veliki koraljni greben, Australija

Greben je žrtva rastućih temperatura oceana od kojih se vjerojatno nikada neće oporaviti.

Antarktika

Led se brzo topi diljem svijeta, a ovdje je to najočitije. Možda će se njegovo otapanje usporiti ako ljudi promijene svoje navike, no vrijeme polako ističe.

Pročitajte više