Mercedes-Benz SLR McLaren - dizajnersko remekdjelo

NA JESEN, kad se pojavi na cesti, SLR će biti ne samo najbolji, već i najatraktivniji Mercedesov model ikad stvoren u Stuttgartu. Spoj bogate povijesti i najmodernije tehnologije upakiran je u odijelo idealnih mjera i nevjerojatno uspjelog dizajna.

Tipičan predstavnik super sportskih automobila svoje korijene vuče u 1950-te kad je SLR za konkurenciju bio jednostavno nedostižan. Savršena kombinacija oblina legendarnog modela i današnjih trendova upakirana je u dizajn od kojeg staje dah.

Srebrna strijela je privlačna iz svakog ugla, što će priznati i najžešći kritičari njemačke škole dizajna. Nema niti traga konfekciji. Možda jedina nit koja povezuje SLR s Mercedesovim imidžem je izgled svjetala.

Sprijeda je riječ o dvostrukom okruglom svjetlosnom sklopu (prvi put primijenjen 1995.g), dok se straga za signalizaciju brinu elipsoidna svjetla, kakva u izmijenjenom obliku posjeduje većina trenutno aktualnih modela sa istaknutom trokrakom zvijezdom.

Poseban dojam ostavlja pogled s boka. Bilo da se radi o samoj silueti ili detaljima, kao što je završetak ispušnog ispuha, otvori za cirkulaciju zraka, ili pak sama vrata (gullwing). Najveći dio vozila progutao je prostor za motor, pa je putnički prostor pomaknut unazad do krajnjih granica. Recept je to koji evocira uspomene na bolide zlatnih 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća.

Naravno ne smijemo zaboraviti na streličasti oblik prednjeg kraja koji je dizajniran po uzoru na Formulu 1. S druge strane, stražnji kraj je oblikovan po načelima, koja omogućavaju optimalnu isporuku sila i savršeno prianjanje automobila.

Manje važno, ali ipak bitno za svakodnevno korištenje: SLR ima upotrebljiv prtljažnik i putničku kabinu u kojoj će se komforno smjestiti dva putnika. Naravno, pri tome će njihova tijela držati sportska sjedala presvučena najfinijom kožom.

O opremljenosti ne treba trošiti riječi, dovoljno je spomenuti da vozač na raspolaganju ima multi-funkcionalni upravljač na kojem se nalaze sve potrebne kontrole i informacije bitne za korištenje bolida.

Pročitajte više