Metloboj mijenja ime kako se više ne bi povezivao s J.K. Rowling

Screenshot: YouTube

METLOBOJ, sport inspiriran istoimenom igrom iz serijala o Harryju Potteru, mijenja ime kako se više ne bi izravno povezivao s J. K. Rowling. CNN prenosi kako će se metloboj (na engleskom quidditch) odsad zvati quadball.

US Quadball i Major League Quadball, dvije organizacije zadužene za taj sport u Americi, donijele su odluku o promjeni imena koja će stupiti na snagu već ovog ljeta, a CNN piše da će se odluci pridružiti i Međunarodni savez metloboja.

Osim spomenutog razloga udaljavanja od J. K. Rowling zbog njene, kako navodi CNN, "retorike protiv transrodnih osoba", iza promjene imena stoji još jedan razlog. Naime, niti jedna od spomenutih organizacija nema autorska prava na ime metloboj, već prava na metloboj ima Warner Bros.

Kombinacija ragbija i graničara

Organizacije koje stoje iza metloboja, odnosno quadballa, javno su se ogradile od stavova J. K. Rowling uz napomenu da je taj sport "jedan od najprogresivnijih na svijetu po pitanju rodne jednakosti" zbog pravila da niti jedan tim ne smije istovremeno u polju imati više od 4 igrača istog roda.

O promjeni imena je odlučeno krajem prošle godine, a biralo se između tri prijedloga: quadball, quidball i quadraball.

Inače, ovaj se sport igra od 2005. godine, a prvo se počeo igrati na kampusu fakulteta u Middleburyju u američkoj saveznoj državi Vermont. Igra kombinira elemente ragbija i graničara, a igrači među nogama moraju nositi metlu.

Pročitajte više