Michael Caine nakon osam godina otkrio je li kraj Inceptiona san ili stvarnost

Screenshot: YouTube

FILM Inception u kinima se našao 2010. godine, što znači da rasprave o njegovom završetku traju već osam godina.

Malo je filmova čiji je završetak izazvao toliko debata, a zvrk na kraju tog filma uspio je ući u povijest.

Ako se ne sjećate najbolje kako film završava, lik Leonarda DiCaprija, kradljivac snova Dom Cobb, ponovno je sa svojom djecom i tastom, nakon što je izbrisana njegova kriminalna prošlost. Kako on snove i stvarnost razlikuje po tome hoće li zvrk na kraju pasti (što se događa u stvarnosti), zavrti ga, no gledatelji nikad ne vide je li pao jer film završava. Taj filmski trenutak započeo je debate o sretnom završetku filma koje traju već spomenutih osam godina.

Redatelj Christopher Nolan prije nekoliko godina istaknuo je da nije bitno sanja li Dom i dalje, nego je bitna njegova želja da ignorira ono što pokazuje zvrk i ode se igrati s djecom.

"Način na koji je film završio - lik Leonarda DiCaprija Cobb, bio je sa svojom djecom, u svojoj subjektivnoj stvarnosti. Više mu ništa nije bilo važno, iz čega proizlazi da su možda sve razine stvarnosti jednako vrijedne. Kamera se primiče zvrku koji zatetura, a onda se ekran zacrni", opisao je Nolan na konferenciji u Princetonu pa dodao:

"Kad god se film prikazuje uvijek pobjegnem na izlaz iz kina prije nego što me ljudi ulove, jer publika snažno reagira na film, obično uzdahom. Poanta je da objektivno to publiku zanima samo u apsolutnim odnosima, iako kad ja gledam film, to je fikcija, vrsta virtualne stvarnosti. No pitanje je li sve san ili stvarnost je pitanje koje mi najčešće postavljaju o brojnim filmovima koje sam snimio. Ljudima je važno jer je to poanta stvarnosti. Stvarnost je bitna."

I dok je Nolan i dalje suzdržan, glumac Michael Caine odlučio je progovoriti o kraju filma.

Prije prikazivanja Inceptiona na festivalu Film 4 Summer Screen, glumac koji je utjelovio Domovog tasta, profesora Stephena Milesa, malo je pojasnio Nolanov tok misli.

"Kad sam dobio scenarij Inceptiona, bio sam zbunjen i rekao sam Nolanu da ne razumijem gdje je san. Rekao sam: Gdje je san, a gdje je stvarnost? Odgovorio je: Pa kad si u sceni, to je stvarnost. Tako da, ako sam ja u sceni, stvarnost je, ako nisam, san je", rekao je 85-godišnji glumac zapanjenoj publici, prenosi The Independent.

S obzirom na to da on je u posljednjoj sceni, ispada da je kraj filma stvarnost.

Fanovi i dalje ne mogu vjerovati da su nakon osam godina konačno čuli jedan konkretan odgovor o završetku filma.

Pročitajte više