Mihael je na planini od listopada. Evo kako izgledaju njegovi obroci svakog dana

Foto: Mihael Strle/Index/Toni Opačić

MIHAEL STRLE je od listopada na planini. Tamo spava, doručkuje, ruča i večera... Priprema jela u planinskim uvjetima zna biti popriličan izazov, a Mihael nam je ispričao kako izgledaju njegovi obroci posljednjih mjeseci.

"Čvarci, slanina, panceta...Suhomesnati proizvodi su mi najbolji prijatelj na planini. Sa sobom uvijek imam i vrećice čaja te instant zobenu kašu koju mogu brzo pripremiti s vodom", kaže Mihael koji planinari u sklopu projekta Korak iznad kojim želi osvijestiti javnost o reumatoidnom artritisu. 

U tom projektu ga podržavaju Lidl Hrvatska, kao glavni sponzor, te Xiaomi Hrvatska i Hrvatski Telekom. Na Indexu možete pratiti sve o njegovoj avanturi osvajanja najviših planinskih vrhova Hrvatske.

"U planinarskim skloništima je lakše jer imam nešto više komfora za pripremu hrane, no na početku putovanja, kada sam mnoge noći provodio u šatoru, snalazio sam se na razne načine. Ali dok god u ruksaku imam energetske pločice i vakuumirano suho meso - ne brinem se", kroz smijeh nam objašnjava.

Mihael je na planini proveo i protekle blagdane. Na Staru godinu iznenadili su ga prijatelji.

"Došli su na Staru godinu, našli smo se na Biokovu i krenuli prema planinarskoj kući Bukovac gdje smo prespavali. Spremali smo hranu, odmarali se i uživali u prirodi i društvu. Moram priznati da sam ja zaspao malo prije ponoći jer sam morao skupiti snagu za dalje, no trojica prijatelja su dočekala Novu, imali su čak i mali vatromet", smije se Mihael.

Umjesto klasičnih novogodišnjih jela, dečki su se pouzdali u nešto jednostavnije, ali jednako ukusne solucije.

"Pekli smo kobasice u planinarskoj kući, rezali sir. Ništa nam nije nedostajalo na planini, a malo toga nam je doduše i ostalo do sutra ujutro", priča nam Mihael koji se već naviknuo na planinsku prehranu.

Hrana na planini

Na planini je posebno važno imati nekvarljivu hranu koja se može brzo i lako pripremiti, a koja ujedno može planinarima poslužiti kao dovoljan izvor energije. Planinarenje je naporna fizička aktivnost te je veoma bitno imati na umu pravilnu prehranu da bi tijelo nadomjestilo sve energetske gubitke.

Mihael tijekom cijelog puta koristi masom relativno lagane, a dovoljno zasitne i hranjive namirnice.

Pazi da uz sebe uvijek ima energetske pločice, sušeno voće, vrećice čaja te suhomesnate proizvode koji mu ne zauzimaju mnogo mjesta u ruksaku. Tu su i vrećice s juhom kako bi se brzo zagrijao i okrijepio, kao i instantne vrećice sa zobenom kašom. Naravno, za one situacije kada ima priliku zagrijati vodu. 

Važnost hidratacije tijekom planinarenja je neopisiva. Planinari uz sebe uvijek moraju imati dovoljno vode da se ni u jednom trenutku ne bi dogodilo da dođe do dehidracije. Uz vodu, važno je paziti i na nadomjestak izgubljenih minerala i vitamina tijekom znojenja pa je bitno imati na umu i neke izotonične napitke.

Uz prehranu, važno je osigurati i osnovne higijenske potrepštine pa Mihael tako pazi da uz sebe uvijek ima kremu za ruke ili vlažne maramice. Niske temperature poput onih koje su njega zatekle na Dinari mogu isušiti kožu i uzrokovati rane i bolove pa je važno paziti i na vanjsku hidrataciju kože.

"Ogromna je povlastica biti na takvom mjestu u to doba godine"

Da mu je dočekati novu godinu na planini bio poseban doživljaj, Mihael ne skriva. Međutim, naglašava da boravak u prirodi preporučuje što češće.

"Preporučio bih svima da svaki dan idu u prirodu, ne samo za doček i ne samo u nekim posebnim, organiziranim prilikama. A što se samog dočeka tiče, jako je lijepa spoznaja, ali i ogromna povlastica biti na takvom mjestu u to doba godine", zaključuje. 

Sadržaj omogućuju Lidl HrvatskaXiaomi Hrvatska i Hrvatski Telekom.

Pročitajte više