Slavna slika slučajno pronađena u kući u Francuskoj prodana za 780.000 eura

Foto: Wikimedia Commons

JEDNO od najpoznatijih djela flamanskog slikara Pietera Brueghela mlađeg, čije je otkriće iza vrata dnevne sobe u jednoj kući u sjevernoj Francuskoj zadivilo svijet umjetnosti, dosegnulo je cijenu od 780.000 eura na aukciji u Parizu u utorak.

Slika iz 17. stoljeća - koju stručnjaci nazivaju "iznimnom", a vlasnici su je dugo smatrali krivotvorinom - otkrivena je slučajno u prosincu kako skuplja prašinu. Stručnjak koji je provodio zahtjev za procjenu uočio je nešto kako viri iza vrata mračne obiteljske kuće.

"Stigao sam u malu dnevnu sobu koja nije bila dobro osvijetljena. Počeo sam procjenjivati ​​u dnevnoj sobi i okretao se iza vrata, vidjele su se dvije trećine slike. I tada sam zapravo otkrio sliku. Bilo je to pomalo iznenađenje", rekao je za Associated Press Malo de Lussac iz aukcijske kuće Daguerre Val de Loire.

Obitelj vlasnika, koja je željela ostati anonimna, nabavila je djelo 1900. godine i oduvijek ga je od milja zvala "Brueghel" misleći da je lažan. Bio je to ironičan obrat u njihovoj obiteljskoj predaji o djelu takve važnosti koje im se skrivalo pred nosom. 

Jedno od dva najveća Brueghelova djela

Vjeruje se da je slika, jedna od verzija Seoskog odvjetnika, naslikana između 1615. i 1617., a prikazuje jednu od uobičajenih slikarovih tema - užurbani pravni ured u ruralnoj zajednici. Živopisna slika visoka je 112 cm i široka 184 cm i jedno je od dva najveća Brueghelova djela.

"Obiteljski preci kupili su sliku kao original, ali tijekom godina prava se priča usmeno potpuno izgubila... Možda obitelj nije nužno bila zainteresirana za ovu sliku. Da, zvali su je Brueghel, ali nisu imali pojma da je pravi!" rekao je De Lussac.

"Otkriće je bilo najveći trenutak moje karijere. Ali naravno da sam bio oprezan. Uostalom, prilično je rijetko pronaći Brueghela kako visi u dnevnoj sobi", rekao je De Lussac.

Rođen u Bruxellesu 1564. godine, Pieter Brueghel mlađi bio je najstariji sin Pietera Brueghela starijeg, jedne od najvažnijih figura flamanske renesanse. Brueghel mlađi bio je poznat po svojim živahnim prikazima seoskog života, a ponekad je nazivan i "Pakleni Brueghel" zbog fantastičnih prikaza paklenih i grotesknih scena.

Pročitajte više