"Mladi mjesec je antifeministički film pun agresivnih muškaraca i nesigurnih žena"

NOVI NASTAVAK sage o vampirima, "Mladi mjesec", za kojim su poludjele tinejdžerice diljem svijeta je antifeministički i podržava spolne stereotipe, smatra profesorica ženskih studija.

Carmen Siering, asistentica na ženskim studijima sveučilišta Ball State tvrdi da nastavak sage ima više seksističkih elemenata od prvog filma "Sumrak" kojeg je režirala žena. Drugi dio snimljen je pod redateljskom palicom Chrisa Weitza koji se strogo drži predloška, odnosno knjige. "Ako samo na trenutak kritički proanalizirate, shvatit ćete da feministice ne mogu biti zadovoljne kako najnovija epizoda serijala Sumrak prikazuje mlade žene i njihovo mjesto u suvremenom svijetu. Zapravo, novi film je isti kao i prvi, samo gori", rekla je profesorica Siering. "Ima nešto zastrašujuće u 'Mladom mjesecu', ali ne radi se o sukobima sa čudovištima, već o ljudskim odnosima", smatra Carmen.

"Bella voli da joj se naređuje"

Jedan od spornih trenutaka u filmu je, smatra profesorica, trenutak kad vampir Edward ostavi Bellu koja zatim padne u stanje šoka i ostane ležati na tlu u šumi. Tada je nađe i spasi snažan muškarac te je iznese van iz šume. "Vrlo ohrabrujuće", komentira profesorica. Kasnije, Belli se počne priviđati njen bivši dečko koji ju upozorava kad se nađe u opasnosti. "Čak i kao prikaza, Edward voli naređivati, govoreći Belli da se pazi, ali čini se da Bella voli ili ima potrebu da joj se naređuje", napisala je Carmen Siering u feminističkom časopisu "Ms".

"Ovo je film pun spolnih stereotipa"

Ona smatra da "apstinencijska poruka" koju film nosi proizlazi iz iskustva autorice knjige Stephenie Meyer koja je pripadnica "vrlo patrijarhalne" Mormonske crkve. Autorica je nekoliko puta demantirala da je Bella "antifeministička" heroina, nazvavši je običnim likom u priči. "Čak i kad Edward izjavi ljubav Belli, ona smatra da je nije vrijedna. Ponavljajući misao da je to prava ljubav, mučna, bolna i nezaslužena, poražavajuće je za sve nas, muškarce i žene", smatra feministička profesorica. "Ovo je film pun spolnih stereotipa, agresivnih muškaraca punih testosterona, žena koje venu za izgubljenom ljubavi, dječaka koji popravljaju motore i djevojaka koje ih gledaju", zaključuje profesorica Sieber.

Pročitajte više