Modni znalci Josipovićima: Obucite se kao predsjednički par, a ne kao dosadni profesori

KAD JE Prva dama Amerike, Michelle Obama, na inauguraciju svoga supruga obukla žuti kostim dizajnerice Isabel Toledo, svi su svjetski mediji analizirali kakvu je poruku željela time poslati, što su značili žuta boja i odabir nekonvencionalne, mlade dizajnerice kubanskog podrijetla. Čak su se i ozbiljnije političke novine bavile tom analizom.

Važna je poruka

Naš predsjednički par nema ni izbliza takvu važnost kao američki, ali nesumnjivo su Tatjana i Ivo Josipović te, naravno, njihova kći Lana, svjesni važnosti stila i poruke koju šalju odjećom, jer će na inauguraciji 18. veljače oči hrvatske javnosti biti uperene u njih. Odjeća koju budu nosili, vjerojatno će biti vrlo pažljivo odabrana, uz konzultacije sa stručnjacima i osobitu pozornost oko toga kako će biti prikazani u tom svečanom trenutku. Pitali smo nekoliko dizajnera i stilista što bi, prema njihovu mišljenju, naš predsjednički par trebao nositi na inauguraciji.

"Predsjednik Josipović treba se igrati bojama kravate i košulje"

"Prva dama mora biti jako pažljiva oko odabira za inauguraciju. To treba biti nešto jako primjereno, decentno, s neobičnim detaljem, ali da je istodobno profinjeno. Predsjedniku Josipoviću preporučujem da se poigra bojama kravate i košulje, jer je blijed i ima svijetlu boju kose", rekao nam je Ivica Skoko.

"Gospođa Tatjana može si dopustiti malo smjelije odjevne kombinacije"

"Stil Tatjane Josipović je elegantan i u skladu s funkcijom prve dame Hrvatske iako bi si, po mom mišljenju, gospođa Tatjana mogla dopustiti malo smjelije odjevne kombinacije, a i vedrije boje", rekla nam je Nataša Kos. "Oduševljena sam time kako gospodin i gospođa Josipović imaju određene odjevne predmete usklađene jedno s drugim, poput njezine torbe i njegove majice, ili kako se slaže kostim gospođe Tatjane sa šalom gospodina Ive. Sukladno tome, mislim da bi na inauguraciji također morali imati garderobu upotpunjenu na sličan način", smatra Nataša.

 "Naglašena boja kravate bila bi dobar izbor, time bi dao naslutiti da je odlučan"

"Odjeća je jasan oblik komunikacije koja nam govori mnogo bitnih detalja o nekome. Predsjednička obitelj predstavljat će nas, kako u domovini, tako i u cijelome svijetu", rekla nam je stilistica Felicita Glavaš, koja nam je poslala neke kreacije kao primjer onoga što bi prva dama mogla obući na svečanosti 18. veljače. "Za inauguraciju bih Tatjani Josipović preporučila jednobojnu haljinu dobroga kroja u kombinaciji s bolerom (slika lijevo). Lani jedan pomniji odabir u odnosu na njezino zadnje pojavljivanje", smatra Felicita, dok za novog predsjednika nema mnogo prijedloga, jer njegov stil smatra korektnim. "Naglašena boja kravate bila bi dobar izbor. Time bi dao naslutiti da je odlučan. Njemu neće biti potreban ni savjetnik ni stilist, nego vrhunski dizajner koji će se brinuti o izradi njegovih odjela i košulja", rekla nam je Felicita Glavaš.

 "Frizura mora biti definiranija, make up svježiji"

Ona smatra da bi stil prve dame ubuduće trebao biti što jednostavniji s pomno biranim krojevima i materijalima. "Kaputi koje je nosila, trebali bi biti modernijeg i reprezentativnijeg kroja. Svakako treba obratiti pozornost na kvalitetu materijala koja daje formu odjevnom predmetu. Crnu boju kaputa trebalo bi izbjegavati", mišljenja je Felicita, kojoj se kod Tatjane Josipović sviđa odabir jakih boja. "Frizura mora biti definiranija, a make up svježiji", rekla nam je Felicita Glavaš.

"Predložila bih da izbaci sve marame"

Đurđica Vorkapić iz Hippy Gardena smatra da je gospođa Josipović do sada njegovala stil koji odgovara njezinom radnom mjestu profesorice na fakultetu. "S obzirom na to da je postala prva dama, to zahtijeva i male promjene njezina stila odijevanja. Izbor ljubičaste kombinacije na predsjedničkim izborima je dobar jer joj ta boja izuzetno dobro pristaje. Predložila bih da izbaci sve marame koje, primjećujem, voli nositi te da više pozornosti posveti nekom neobičnom komadu nakita", rekla nam je Đurđica.

"Gospodinu Josipoviću za inauguraciju bih savjetovala tamnoplavo odijelo, a gospođi Josipović srebrnosivu haljinu s detaljima tamnoplave provučene kroz nakit, cipele ili torbicu (slika lijevo)", smatra Đurđica iz Hippy Gardena.

"Hrvatska je dobila svoju Lauru Bush"

Elfsi smatraju da bi Tatjana Josipović trebala izbjegavati smeđu te sve tmurne boje i uzorke. I oni joj savjetuju da makne šalove i manje koristi lagane materijale. "Pravi izbor za inauguraciju bila bi haljina tamnoplave boje s jaknicom u istoj boji podstavljenih ramena i tričetvrt dužine rukava, s naglašenim reverom koji bi činio kontrast i akcent kombinaciji. Prva bi dama na inauguraciji trebala izgledati suzdržano, pročišćeno i, naravno, nasmiješeno. Hrvatska je dobila svoju Lauru Bush", kaže nam Ivan iz Elfsa. Predsjednik se, prema Ivanovom mišljenju, oblači previše šablonski i konzervativno, ali na njegov stil nema posebnih zamjerki.

"Lana se ne trudi izgledati starije kao mnoge njene vršnjakinje"

"Lana Josipović izgleda primjereno svojim godinama i, za razliku od mnogih vršnjakinja, ne trudi se izgledati starije. Za inauguraciju predlažemo joj da svrati do našeg dućana, gdje ćemo joj rado predložiti nekoliko kombinacija. Za takvu službenu i protokolarnu prigodu trebala bi izgledati minimalistički decentno, no još uvijek primjereno svojoj dobi", rekao nam je Ivan Tandarić.

 

Pročitajte više