Možda je krajnje vrijeme da nabavite PSVR, pogledajte zašto

Foto: Press

NOVA Sonyjeva konzola samo što nije došla, ali to ne znači da vlasnici četvorke nemaju razloga još barem nekoliko godina zadržati svoje "stare kante".

Jedan od Sonyjevih eksperimenata koji bi trebao održati dugovječnost PS4 konzola je sustav virtualne stvarnosti koji je imao neke solidne naslove, ali zapravo ništa toliko upečatljivo da bi PSVR učinio "must have" dodatkom.

No, to ne znači da Sony nije nastavio ulagati u razvoj naslova. Štoviše, PS5 će kroz nekoliko godina dobiti i naprednu verziju VR-a koji će osim veće rezolucije doći s nečime što je nužno, a to je bežični VR.

Bilo kako bilo, naslova je mnogo, a ovog ćemo se puta koncentrirati na tri nove igre koje bi vas eventualno mogle natjerati da razmislite o kupnji dodatka koji će vam pomoći da pobjegnete od stvarnosti i izgubite se u imerzivnim VR svjetovima.

Iron Man VR

Iron Man VR je solidan naslov. Neće vas natjerati da istog trena odjurite u trgovinu i kupite PSVR, ali ako ste ga već kupili, pružit će vam onaj single player Call Of Duty tip zabave od otprilike šest sati kvalitetne igre.

Međutim, priča je ispod razine na koju smo navikli i sve pomalo djeluje kao projekt koji pokušava više nego što je u stanju realizirati. Drugim riječima, radnja neće pomoći da zaboravite da je ovo arkadna igra kakvu biste očekivali od Nintenda i nešto što će u prvom redu privući mlađe igrače.  

Ovo je zgodan trik, zabavna igra koju možete pokazati prijateljima koji vas pitaju čemu služi ona skalamerija u kutu sobe. Nažalost, ne nadilazi "gimmick igre" kakve ste imali prilike igrati na starijim konzolama i za koje ste kupovali svu onu nepotrebnu periferiju kao što su pištolji, bubnjevi, reketi i slično.

Nažalost, jednom kad je završite, vrlo joj se vjerojatno nikada nećete vratiti. Velika je vjerojatnost da ćete kroz igru proletjeti bez prevelike želje da odradite sve izazove koje su autori postavili s ciljem da od svega dobijemo još par sati igre.

U svakom slučaju, u tih šest sati koje ćete izvući, nećete se osjećati zakinuto. U isto vrijeme, radi se tek o pristojnoj zabavi za koju ćete izdvojiti dvjestotinjak kuna samo ako ste ogroman fan bilo čega što je izašlo iz Marvelove riznice.

U svakom drugom slučaju, čekajte popust.  

Pistol Whip

Jeste li ikada poželjeli pucati na negativce u ritmu dubstepa? Ako je odgovor da, ovo je igra koju ste čekali.

Realno gledajući, Pistol Whip ne nudi previše što se sadržaja tiče, ali sve ono što su si zacrtali, ostvarili su.

Uglavnom, ako vam koncept ovakvih igara nije poznat, radi se o tzv. "rail shooterima", a ideja je da putujete unaprijed zacrtanim putem i pucate na neprijatelje koji dolaze sa svih strana. Ovog puta to je spojeno s konceptom koji je najbolje izveden u popularnom Beat Saberu, ali umjesto sablji koristite pištolj kojim se obračunavate s neprijateljima. U ritmu.

Iako na papiru ova ideja ne djeluje bogzna kako privlačno, Pistol Whip je zabavno i zarazno iskustvo i vrlo je lako povjerovati da ćete provesti sate i sate prolazeći mape koje su u srži slične, ali dovoljno različite da unesu raznolikost.

Da je VR ponuda prepuna AAA naslova koji vas iznova podsjećaju zašto je kupnja VR sustava bila odlična ideja, ovo bi bila savršena razbibriga, ali nije i igre poput ove su zapravo rijetki bljeskovi istinske zabave koji vas tjeraju da skinete prašinu s opreme i uživate.

Vader Immortal: A Star Wars VR Series

Vader Immortal nije toliko klasična igra koliko filmsko iskustvo u kojem na momente dobivate kontrole nad postupcima glavnog junaka i u toj svojoj linearnoj ideji, igra većinu vremena odrađuje odličan posao.

Grafika je iznad očekivanja (iako je više nego očito da je Oculus Rift ponudio daleko impresivnije iskustvo), a gluma i glazba također su dobro pogođeni. Imat ćete priliku koristiti lightsabere, letjeti svemirskim brodom, obračunavati se sa stormtrooperima, a tu su i susreti s glavnim negativcem filmskog serijala, legendarnim Dart Vaderom.

Ono što će vas neprestano izbacivati iz atmosfere su mnogobrojni bugovi zbog kojih ćete ponekad morati restartati igru.

Primjerice, jedan od najiritantnijih svakako je taj da će vas igra iz nekog razloga ponekad stavljati u pogrešan položaj čak i ako rekalibrirate kontrole. To i mnogi manji bugovi su nevjerojatno amaterski odrađen posao koji se jednostavno nije smio dopustiti.

Radi se o igri koja je imala ogroman potencijal koji na kraju djeluje kao propuštena prilika. Čak i ako zanemarimo spomenute bugove, radi se o nezaboravnoj franšizi koja još uvijek čeka pravi VR trenutak.

Ipak, bolje od ovog nemamo i unatoč svim nedostacima, pravi će fanovi u ovome pronaći i više nego dovoljno zabave. Biti u Star Wars svijetu i dijelom jedne od nezaboravnih avantura nešto je o čemu ljubitelji franšize sanjaju. Proživjeti jednu od najpopularnijih priča svijeta filma na ovako neposredan način mogao je postati jedan od epskih trenutaka PSVR-a. Nažalost, nismo zagrebali ispod površine.

Pročitajte više