Mračan razlog zbog kojeg je ubojica tražio da ga pogube na električnoj stolici

Foto: Tennessee Department of Correction

OSUĐENIK na smrtnu kaznu Stephen Michael West u posljednji se čas predomislio samo nekoliko sati prije pogubljenja te je izabrao da bude pogubljen na električnoj stolici umjesto injekcijom. 

Razlog tome je, piše LADBible, činjenica da se uplašio da će, ako bude pogubljen pomoću injekcije, njegovo umiranje trajati dulje i da će biti jako bolno. On je jedan od brojnih zatvorenika koji su neuspješno tažili ukidanje pogubljenja injekcijom tvrdeći da prva supstancija koju im ubrizgavaju u sklopu pogubljenja ne blokira bol koji će prouzrokovati sljedeće dvije. 

Kod pogubljenja injekcijom, osuđenicima se ubrizgavaju tri supstance od kojih prva izaziva anesteziju, druga služi za opuštanje mišića i paralizu, dok treće zaustavlja rad srca. Već nakon ubrizgavanja prve optuženik bi trebao izgubiti svijest u vrlo kratkom roku, a nakon treće smrt navodno nastupa u roku od nekoliko sekundi. 

On je već treći osuđenik u posljednjih 10 mjeseci koji je tražio da ga pogube na električnoj stolici. Za tu se opciju u studenom prošle godine odlučio Edmund Zagorski, a mjesec dana kasnije i David Earl Miller. 

Smrtonosna injekcija je standardni način pogubljenja u američkom Tennesseeju, no budući da su ovi zatvorenici osuđeni prije siječnja 1999., dobili su mogućnost biranja. 

Glasnogovornik državnog zatvora je za medije potvrdio da će Stephen West biti pogubljen na električnoj stolici po vlastitom zahtjevu. 

West je na smrtnu kaznu osuđen nakon što je 1987. proglašen krivim za ubojstva Wande Romines i njene 15-godišnje kćeri Sheile, koju je prije ubojstva i silovao. 

Pogubljen je u petak ujutro, a mrtvim je proglašen u 7:27. Za posljednji je obrok izabrao odrezak sa sirom i pržene krumpiriće. 
 

Pročitajte više