Muškarcima koji su glasali za Baracka Obamu porasla razina testosterona

UŽURBAN, moderan način života, često praćen stresom i lošim životnim navikama ima negativan utjecaj na seksualnu moć muškaraca. Odrađena su brojna istraživanja na tu temu. Neka su pokazala kako se s rastom trbuha muškarci sve teže seksualnu uzbuđuju, a novi rezultati istraživanja pokazuju kako razina testosterona ovisi i o tome kome ste dali svoj glas.

Tijekom američkih predsjedničkih izbora od 163 muškarca prikupljeni su uzorci sline koji su pokazali da su glasači Johna McCaina i Baracka Obame imali otprilike jednaku razinu testosterona u vrijeme zatvaranja birališta. No, nakon što je Obama proglašen pobjednikom, razina muškog spolnog hormona značajno je pala kod McCainovih pristaša.

Politički izbori su natjecanje u dominaciji

S druge strane, kod Obaminih je ostala stabilna. Točnije, s obzirom da su uzorci uzimani kasno navečer, kada razina testosterona inače opada, stručnjaci, čije je istraživanje objavljenoj u Public Library of Science, tvrde da ta stabilnost zapravo označava rast.

Dosadašnja istraživanja su pokazala kako testosteron potiče dominaciju, natjecanje, ali i donošenje rizičnih odluka, bez obzira na spol. Ova nova studija tvrdi da proces ide i u obrnutom smjeru. Naime, politički izbori su natjecanje u dominaciji. Kada muškarac pobijedi u natjecanju dominacije njegov testosteron raste, a kada izgubi razina hormona pada. I muškarci i žene proizvode ovaj hormon. Muškarci u testisima i nadbubrežnim žlijezdama, a žene u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama. Prema dosadašnjim studijama, žene s višom razinom testosterona sklonije su opasnijim poslovima i rizicima, a one s manjim depresiji.

Pročitajte više