Na drugom "Tuna, Sushi & Wine festivalu" hrvatsku je tunu pohvalio i veleposlanik Japana

Foto: Press

ZAVRŠNOM svečanošću i javnom prezentacijom rezanja tune i pripreme sushija na Forumu stavljena je "točka na i" petodnevnog "Tuna, Sushi & Wine festivala" u Zadru. Nekoliko tisuća Zadrana i gostiju ispunilo je najljepšu zadarsku prirodnu pozornicu uživajući u ponudi sushija, degustacijskih vina iz "Kraljevskih vinograda", ritmičnim i moćnim zvukovima Wa Daiko bubnjara te demonstraciji japanskih borilačkih vještina u izvedbi zadarskih klubova.

S najvećom pažnjom svjedočili su i egzotičnom spektaklu rezanja 60 kilograma teške tune na poseban način ili čuvenom Maguro Kaitai Show, obredu koji se u Japanu izvodi pred obitelji povodom okupljanja ili u drugim posebnim prilikama. Izveo ga je najpopularniji čovjek u Zadru posljednjih dana masterchef Toshihiro Nakatsuji, a sjajno raspoloženje posljednjeg festivalskog dana bilo je inspirativno i za japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Keiji Idea koji je Zadru – festivalu, organizatorima i, kako je kazao, prijateljima – gotovo euforično dijelio komplimente.



"Izražavam duboku zahvalnost svima koji su ovaj festival partnerski organizirali. Prije svega Gradu Zadru i gradonačelniku, ljudima iz Turističke zajednice te tunogojilištima koja se nalaze na predivnom Jadranskom moru", rekao je japanski veleposlanik.

Njegova ekscelencija Idea bio je idejni začetnik i inicijator zadarskog "Tuna, Sushi & Wine festivala“, pa ga je posjetio i na prvom izdanju u siječnju prošle godine, a ono što je sada uočio ponovno je izrazio kao kompliment domaćinima: "Ovogodišnji festival nadmašio je prvi. Zaista je jako, jako puno ljudi došlo i vidim da nisu svi domaći iz Zadra. Ima dosta turista, oduševljen sam odazivom".



Uživanje u tuni u Japanu je ritual i stvar tisućljetne tradicije; tuna je sa sushijem simbol Japana pa kada Japanci hvale tunu iz tunogojilišta Zadarske županije, onda to ima iznimnu težinu.

"Hrvatska tuna je dar s neba! Zahvaljujući donaciji tri zadarske tvrtke koje se bave uzgojem tuna sada svi mogu uživati u sushiju i jelima od tune koje su priredili kuhari 30 zadarskih restorana. To je zaista velika stvar", poručio je veleposlanik te dodao: "Moj slogan je da tuna povezuje ljude i donosi mir. Zaista to mislim".



Na festivalu je bio i japanski novinar Ichiro Kawabe koji je istražio riblji fond na tržnici i u zadarskom moru - ostao je fasciniran delfinima i grdobinom koju u Japanu zovu žablja riba.

Priča o Zadru otišla je u svijet, bilo da govorimo o turističkoj promociji ljepota, kulturne baštine i vrijednosti grada, bilo da se vrednuje propulzivni festival. Zna to i jedan od najpoznatijih japanskih novinara. Kawabe svakodnevno u dnevniku "The Suisan-Keizai“ u Osaki secira prilike oko ribe i ribljeg gospodarstva. No, u slučaju dnevnika iz Osake to nije rubrika u novinama već njezino potpuno sadržajno određenje.

Za hrvatske prilike teško razumljivo, ali "The Suisan-Keizai“ je dnevna novina koja na razini Japana ima 58 tisuća čitatelja te isključivo prati zbivanja s riblje tržnice, gospodarstva vezanog uz ribarenje ili bilo čega što ima dodirne točke s ribama i ribolovstvom. Uključujući i recepte, a njegovo pisanje i dojmovi iz Zadra vrlo su važni jer se u Osaki oko ribe diže prašina kao da je riječ o news novinarstvu ili izvještavanju s parlamentarnih izbora.

"Japanski ribari i općenito stanovnici Japana jako su zainteresirani za hrvatska tunogojilišta kojima su impresionirani. Drugo, vidio sam kako na zadarskoj tržnici dobro ide ponuda organske hrane, što je jako bitno. Riblja tržnica je mala, ali mislim kako je dovoljna i da zadovoljava sve potrebe stanovnika“, ističe Kawabe. Naravno, iskusni novinar nije propustio priliku isprobati zadarske ribe te te poručio kako su jako ukusne.

Pročitajte više