Na ovim europskim plažama pušenje se kažnjava. Treba li i Hrvatska uvesti zabranu?

Foto: Shutterstock

OD OVOG ljeta na brojnim plažama Mallorce primjenjuje se zabrana pušenja, a druge europske zemlje slijedile su primjer španjolskog otoka, piše Mallorca Zeitung. 

Ministarstvo zdravlja i okoliša Baleara još 2019. uvelo je koncept plaža bez dima, a tada su sudjelovale samo dvije plaže. Međutim, broj plaža na kojima je zabranjeno pušenje raste iz godine u godinu, pa je dosad čak 28 plaža na Balearima uvelo tu zabranu.  

Plaže bez dima 

Ove godine na Mallorci je na popis dodano devet novih plaža, a pet na Ibizi. Zabrana pušenja ne odnosi se samo na Balearske otoke već i na kopno Španjolske. Primjerice, u Barceloni je još od prošlog ljeta na svim plažama zabranjeno pušenje. Zabrana vrijedi i za Kanarske otoke, Baskiju, Galiciju, Andaluziju i Valenciju.  

Kazne su od 30 pa sve do 2000 eura 

Za one koji se ne pridržavaju propisa slijedi novčana kazna do 2000 eura, dok je u Barceloni iznos kazne ograničen na oko 30 eura. 

Osim Španjolske, i druge su europske zemlje, poput Njemačke, uvele koncept plaža za nepušače. Zbog brige za zaštitu okoliša na brojnim plažama njemačkog otoka Föhr u Sjevernom moru uvedene nepušačke zone. 

Zabranom se želi potaknuti ljude da manje puše, ali i zaštititi druge posjetitelje od pasivnog pušenja te učiniti plaže prilagođenijima obiteljima. Osim toga, cilj je smanjiti otpad od opušaka, koji štetno djeluju na okoliš.  

Stanje na hrvatskim plažama 

Komunalni redari i ovog su ljeta imali pune ruke posla s posjetiteljima koji ostavljaju stvari na plaži kako bi rezervirali svoje mjesto za sljedeće jutro, no to nije jedino što se ostavlja na plažama. 

Poštovani, rano jutros su vrijedni djelatnici Komunalnog Općine Gradac uspješno odradili akciju uklanjanja ostavljenih...

Posted by Općina Gradac on Saturday, 15 July 2023

Kupači na brojnim plažama diljem obale, ali i na otocima, često se susreću s prizorima čikova koje pušači ostavljaju na plaži, najčešće ugurane u pijesak ili među kamenje. Osim toga, nepušačima sigurno nije ugodno sjediti pored pušača na napučenoj plaži, pogotovo ako su na nju stigli s djecom.  

 

Pročitajte više