Na ovogodišnjem GROW du Mondeu vinarija Kutjevo plasirala graševine među najbolje

Foto: Press

GRAŠEVINA, kao najpoznatija i najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj i šire, 2022. godine dobila je natjecanje u vlastitu čast.

S ciljem njene promocije, i intenzivnijeg plasmana na tržište, renomirani sommelieri Igor Luković iz Srbije, Zoltan Gyorffy iz Mađarske i Saša Špiranec iz Hrvatske 2022. godine pokrenuli su natjecanje u svrhu ocjenjivanja graševine pod nazivom GROW du Monde.

Navedeno natjecanje, iako postoji tek godinu dana, populariziralo je graševinu kao jedinstvenu sortu vina i pridonijelo njenoj afirmaciji.

Ime GROW nastalo je kombinirajući riječ graševina na susjednim jezicima – graševina (hrvatski), grašac (slovenski), olaszrizling (mađarski) i welschriesling (engleski), a simbolično značenje same riječi potvrđuje rast popularnosti ove glasovite sorte vina.

Projekt je osmišljen tako da svake godine druga zemlja bude domaćin. Dok je prethodne godine to bila Srbija, ove godine privilegija je pripala Hrvatskoj. Održavao se od 14. do 17. lipnja u Kutjevu, Osijeku i Iloku, poznatim vinskim gradovima Slavonije, Baranje i Srijema.

Kutjevo je bilo domaćin navedenom natjecanju 14. i 15. lipnja, a zemlje sudionici natjecanja bile su Hrvatska, Mađarska, Srbija, Slovenija, Austrija, Slovačka, Rumunjska, Češka i Sjeverna Makedonija.

Na samom natjecanju sudjelovalo je više od 250 uzoraka vina s tržišta iz 9 zemalja, dok je etablirani ocjenjivački sud bio sastavljen od 20 restriktivnih međunarodnih sudaca iz Njemačke, Velike Britanije, Švicarske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Rumunjske, Srbije i Hrvatske.

Participirala su vina u kategorijama mladih (svježih) graševina, zrelih (odležanih) graševina, jantarnih graševina, pjenušavih graševna, cuvée graševina te desertnih graševina.

U kategoriji jantarnih, kutjevačka znamenita Graševina Koria 2018. ostvarila je najbolji rezultat osvojivši zlatnu medalju sa znakovitih 92 boda zahvaljujući svojoj dubokoj, gustoj, zlatnoj boji i aromatskim profilom note vanilije i zrele kruške praćene aromom suhe trave, sušenog badema i marelice.

U kategoriji zrelih, odležanih vina istaknule su se Graševina de Gotho iz 2019. i Graševina de Gotho iz 2020. osvojivši zlatnu medalju, a Vrhunska Graševina iz 2020. osvojila je zavidnu platinu s izuzetnih 94 boda i tako se plasirala na prestižno drugo mjesto te kategorije za samo jedan bod razlike. U navedenoj kategoriji medalju je dobila i Vrhunska Graševina iz 2021. osvojivši srebro.

U kategoriji cuvée, tj. miješanih graševina (blend), istaknule su se Maximo Oro iz 2020., kupaža sorte graševine i chardonnaya, osvojivši srebro i Maximo Bianco iz 2020., kupaža sorte graševine i traminca, osvojivši broncu.

U kategoriji pjenušavih graševina, izdvojio se kutjevački Maximo Brut osvojivši srebro.

U kategoriji desertnih graševina, visoko su se plasirale Graševina Ledeno vino iz 2018. osvojivši zavidnu platinu, ali i Graševina Ledeno vino iz 2009. osvojivši zlato.

U kategoriji mladih (svježih) graševina najbolje su se pozicionirale Vrhunska Graševina iz 2022. osvojivši zlato, zatim novi proizvod kutjevačke vinarije, perspektivna Graševina Vinkomir iz 2022., isto tako osvojivši zlato, te Graševina Vetovo 2022., Graševina Hrnjevac 2022. i Graševina Kutjevo 2022. osvojivši srebra.

Sudionici događaja, međunarodni ocjenjivači, renomirani vinski znalci, glasoviti novinari, blogeri i vrsni enolozi proveli su četiri upotpunjena dana na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Osim graševine, upoznali su i šaroliku i ukusnu, tradicionalnu hranu Slavonije i Srijema.

Istok Hrvatske će zasigurno zaživjeti nakon ove manifestacije zahvaljujući bogatoj ponudi i promociji koju je spomenuta polučila.

Događanje je održano u partnerstvu Požeške-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, i Vukovarsko srijemske županije i njihovih turističkih zajednica, grada Kutjeva, Orahovice, Osijeka i Iloka s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Graševinom Croaticom, Udrugom vinogradara Baranje Zmajevac, Udrugom Kutjevački vinari i Vinartom te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte više