Na zagrebački Jarun za vikend stižu tisuće ljudi, evo što će se zbivati

Foto: PR

UZ jaku ponudu glazbenih festivala koji se svako ljeto odvijaju na moru, i Zagreb se sve više pozicionira na karti svih partijanera i ljubitelja kvalitetne elektroničke glazbe. Uskoro stiže drugo izdanje Let the Music be Free festivala (LMF) koji ruši granice žanrovske određenosti elektroničke glazbe. Iako je ovo tek druga godina održavanja LMF-a, već sada ga proglašavaju najperspektivnijim zagrebačkim elektroničkim festivalom, a uspoređuju ga i sa splitskom Ultrom. U nastavku pročitajte što vas sve očekuje na samom početku festivalske sezone koja ove godine kreće sa zagrebačkog Jaruna.

Kako je nastala ideja za ovakav festival?

Organizatori LMF-a i sami su zaljubljenici u elektroničku glazbu koji su godinama posjećivali razne svjetske festivale dok u jednom trenu nisu shvatili da i Zagreb može biti dom nečemu sličnome. Naša obala puna je festivalske ponude za sve ukuse, a neki Hrvatsku čak nazivaju i europskom prijestolnicom festivala, no Zagrebu nedostaje sustavno razrađena ponuda svjetskog kalibra koja bi privlačila glazbene turiste iz Hrvatske, ali i cijeloga svijeta.

INmusic već 15 godina dominira zagrebačkom festivalskom scenom, no ekipa iz LMF-a htjela je publici pružiti nešto sasvim drukčije, odakle i potječe sam naziv festivala. On je zamišljen na principu 'oslobođenja' elektroničke glazbe od žanrovskih ukalupljivanja i to upravo u žanru glazbe gdje je to mnogima vrlo važno. LMF pokušava izbrisati te granice i pokazati kako žanrovski šarolik festival može postati veliko slavlje svih vrsta elektroničke glazbe s tisućama zaljubljenika u nju i onih koji će to tek postati.

Zanimljivo je kako je prije hrvatske edicije, koja je održana prošle godine, LMF svoj debi imao u svjetskoj prijestolnici zabave - Las Vegasu. To nije bio niti malo lak zadatak ako uzmemo u obzir da se u Vegasu događaju najveći eventi ovog tipa na kojima nastupaju najveći svjetski izvođači pa je bilo vrlo izazovno napraviti nešto što će privući publiku. Ideja se rodila po uzoru na berlinski Love Parade, što je dalo europski touch i oduševilo preko 80.000 ljudi koji su plesali po ulicama Las Vegasa uz pokretne pozornice. 

Foto: PR

Veliki uspjeh prošlogodišnjeg izdanja

Na prvom izdanju festivala, koji se prošle godine održao u kolovozu, više od 4000 posjetitelja je popratilo izvođače na šest pokretnih pozornica. tj. party kamiona. LMF kamioni su krenuli na vožnju oko Jarunskog jezera pritom izmjenjujući domaće i strane DJ-eve i nakon višesatnog kruženja se zaustavili na glavnom festivalskom prostoru - pozornici visokoj više od 15 metara.

U periodu u kojem su eventi bili rijetki, a uvjeti partijanja zbog pandemije visoko ograničeni, LMF je uspio privući značajan broj posjetitelja, a za ovu godinu se predviđa da će ih biti barem 10 tisuća.

Organizirati festival s 40 jakih imena DJ scene iz cijeloga svijeta velik je pothvat, no ekipa iz LMF-a vrlo je optimistična po pitanju svog uspjeha. “Nećemo si lagati. Svi koji se bave organizacijom velikih (ali i manjih) događaja znaju kolike tisuće, da ne kažem milijuni, idu samo na hladni pogon. Razglas, rasvjeta, dozvole, pozornice, sanitarije, ljudi, marketing... O honorarima izvođača bolje da ne pričamo jer se svi, kad čuju sve te cifre, doslovno smrznu. Raditi milijunski projekt svjesno s velikim investicijama, a time i potencijalno velikim gubicima, ući svjesno u drugu godinu neizvjesnosti, mogu samo najoptimističniji. I upravo to i jesmo, ludi entuzijasti koji žele u Zagrebu stvoriti najjači elektronički festival s najmoćnijim aktualnim, a najmanje razvikanim i 'izlizanim' imenima domaće i svjetske elektroničke scene”, kaže Marijan Gagulić, jedan od organizatora festivala.

Foto: PR

Ove godine na Jarun stiže još veći spektakl

Ovogodišnje izdanje festivala počinje 3. lipnja i traje do nedjelje, 5. lipnja, a sve će se odvijati na Jarunu. Na najvećoj festivalskoj pozornici u Zagrebu nastupit će 40 DJ-eva raznih žanrovskih usmjerenja elektroničke glazbe - od underground zvijezda do trenutačno najzanimljivijih i najaktualnijih mainstream DJ-eva koji nisu razvikani niti viđeni u Hrvatskoj.

Pošto LMF želi osloboditi elektroničku scenu žanrovskih kalupa, jarunskim jezerom će 3 dana odjekivati valovi techno i house podžanrova pa ćete moći čuti jaka imena deep, funky, melodic, indie i tech housea kao i progressive, acid i hard techna, što nigdje u Hrvatskoj dosad nije viđeno na jednom mjestu. 

Iz LMF-a naglašavaju kako je svaki izvođač pomno odabran baš kako bi publika doživjela što sve elektronička glazba trenutno nudi u jednom osvježavajućem i neobičnom izdanju. Headliner festivala je Fisher, koji je prije par mjeseci nastupio na Ultra Miami festivalu u SAD-u, londonski underground dvojac Gorgon City kojeg obožavaju i struka i publika, misteriozni Claptone za kojeg nitko ne zna kako izgleda, ali svi jako dobro znaju kakvu glazbu stvara jer njegove hitove remiksiraju čak i veliki Pet Shop Boysi. Među najjačim imenima našli su se i dečki iz grupe Artbat, kijevske senzacije koja je sve traženija na elektroničkoj sceni, a Nora En Pure i Miss Monique predvode jaki ženski zvuk ovog festivala.

Foto: PR

Publika stiže sa svih krajeva svijeta, očekuju se gosti čak i iz Meksika 

LMF želi napraviti iskorak prema svjetskoj sceni i to shvaćaju vrlo ozbiljno. “Ne skrivamo ambicije, ciljamo na veliko, i ciljamo ovo godinama raditi, godinama se graditi. Počeli smo u Las Vegasu, nastavili u Zagrebu, a u dogledno vrijeme otvaramo i Aziju. Zato nam možda i nije problem svjesno ući u investicije i potencijalne gubitke prvih nekoliko godina. Svatko tko se bavi poduzetništvom ovakvog tipa, ne cilja na kratku i brzu zaradu, jer je to apsolutno nemoguće. No, vjerujem da je moguće kvalitetom, radom, dosljednošću i prkosom, kroz godine, doći do festivala svjetskog kalibra, koji će, jednom, svima, nama, Zagrebu i Hrvatskoj donijeti jednu lijepu, entuzijastičnu, no i poslovno isplativu priču. Tu smo da to dokažemo”, rekao je Marijan Gagulić.

Na Jarun stiže publika iz cijeloga svijeta - Belgije, Francuske, Italije, Njemačke, Engleske, čak i iz dalekog Meksika. Velik broj jednodnevnih ulaznica već je prodan, a i trodnevnih je svakim danom sve manje pa požurite po svoju

Želite li i vi biti dio ovog jedinstvenog glazbenog festivala u Hrvatskoj, ulaznice možete nabaviti na službenim stranicama organizatora ili ovdje i biti sigurni da ćete provesti 3 dana na jednom od najboljih partyja u gradu. Oslobodite Freda Astairea u sebi plešući do jutra s tisućama obožavatelja elektroničke glazbe iz cijeloga svijeta. 

Sadržaj donose Index i LMF festival u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više