Najljepše ljubavne priče bivše Jugoslavije: Ove ljubavi ni smrt nije prekinula

Foto: Instagram/Facebook/Youtube

NJIHOVE su ljubavi bile gotovo filmske, trajale su desetljećima, a ni smrt ih nije mogla prekinuti.

Ovo je priča o najvećim ljubavima bivše Jugoslavije, onima koje su ušle u legendu. Voljeli su se od prvog trenutka, a za neke od njih ljubav je trajala i do posljednjeg daha. 

 Josipa Lisac i Karlo Metikoš

Iako je Karlo Metikoš preminuo još davne 1991. Josipa Lisac ga nije zaboravila do današnjeg dana. I dalje mu posvećuje pjesme, piše o njemu, spominje ga u izjavama, naglašava da je on bio ljubav njenog života.

Upoznali su se 1971. kad je Josipa bila tek mlada pjevačica na početku karijere, a Karlo proslavljeni Matt Collins s inozemnom karijerom, na vrhuncu popularnosti.

U knjizi "Bolja prošlost" autor Petar Luković prenio je kako je Karlo opisao njihov prvi susret.

"Kad sam se vratio u Zagreb, shvatio sam da se muzička scena promijenila. Došli su drugi ljudi, grupa je bilo kao gljiva poslije kiše, uopće nisam znao tko, što...

Ali, nekako sam se utopio u tu kolotečinu, imao gaže, i jednom otišao u Petrinju, sreo Josipu Lisac, naši pogledi su se sreli - k'o u priči - i od onda se više nismo rastajali.

Bio sam oduševljen i njenim pjevanjem, i načinom kako se ponašala...Onda sam se do ušiju zaljubio i tako... Iz Petrinje smo autobusom krenuli za Zagreb, sjeo sam pored nje, ispuštao svoje pozitivne vibracije, i tu smo se malo upoznavali", pričao je on.

Josipa mu je kasnije priznala da je prva ploča koju je kupila u životu bila upravo ona Matta Collinsa i on je zaključio da se tu radi o sudbini.

"Kad sam osjetio da postoji netko izvanserijski, tko zaslužuje moju pažnju, kad sam shvatio da sam već malo star i umoran od rokenrola, i da atmosfera na estradi više ničeg dobrog nije obećavala - odlučio sam da se više ne guram. A budući da sam cijelo vrijeme tog mog puta, od 1957. do 1970, stalno prčkao po klaviru, nešto komponirao, kad me je Josipa čula - predložila mi je da nešto iskomponiram za nju...

Onda smo otišli u Rusiju, i tamo sam, pune dvije godine radio na našem prvom albumu koji je stvarno pravljen s velikom ljubavlju, entuzijazmom. Zapravo, tu ploču smo radili za nas", rekao je Karlo.

Radi se o "Dnevniku jedne ljubavi", on je stvarao glazbu, ona je pjevala i zajedno su ušli u legendu. Tu legendu Josipa nastavlja graditi i 26 godina nakon njegove smrti.

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Milena Dravić i Dragan Nikolić upoznali su se 1969. godine na snimanju filma "Horoskop" i tada je započela ljubav koja je trajala duže od četrdeset godina.

Zajedno su snimili mnoge filmove, ali upravo je njihova ljubav u stvarnom životu osvojila mnoga srca.

Njihov je zajednički posao bio tolika poveznica da su se čak i vjenčali na pauzi od snimanja.

"Zamolili smo redatelja da nas pusti na pauzu. Poveli smo Senki Sablić koja nam je bila kuma i otišli u općinu Vačar da se vjenčamo. Nakon vjenčanja smo se vratili na snimanje i nastavili raditi", ispričala je Milena za jednu televizijsku emisiju.

Njihov brak je potrajao sve do prošle godine kad je Dragan preminuo u 72. godini života.

"Otišao je moj dragi, otišao je moj voljeni, moj plemeniti suprug, moj Dragan, moj Gaga", bile su riječi kojima se Milena u srpskim novinama Politika oprostila od njega.

Silvana i Radmilo Armenulić

Mlada Zilha Barjaktarević je sa samo šesnaest godina uzela umjetničko ime Silvana i počela pjevati po sarajevskim kavanama.

Na jednom od takvih nastupa upoznala je i ljubav svog života, popularnog tenisača Radmila Armenulića s kojim se vjenčala 1961. godine.

Iako je njihova priča djelovala bajkovito, nisu imali mnogo vremena za uživanje u toj bajci. 1976. godine Silvana je poginula u automobilskoj nesreći na povratku s jednog nastupa. Imala je samo 37 godina.

Iako je od njene smrti prošlo više od četrdeset godina, a Radmilo je ostvario uspješnu karijeru i oženio se glumicom i pjevačicom Brankom Peić, u intervjuima je priznao da često posjećuje Silvanin grob, te da kod kuće ima sve njene ploče i stalno ih sluša.

Gabi Novak i Arsen Dedić

Ni jedna ovakva lista ne bi bila potpuna bez spominjanja ovog inspirativnog umjetničkog para. Gabi i Arsen sreli su se ispred bivšeg televizijskog studija na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice i nakon toga ništa više nije bilo isto.

Kako su oboje tada bili u braku (Arsen s Vesnom Matoš, a Gabi sa Stipicom Kalogjerom), njihov je odnos u početku bio isključivo poslovan.

Vjenčali su se 1973. godine, nakon rođenja njihovog sina Matije.

"Kad sam počeo život s Gabi, oboje smo napravili veliku profesionalnu promjenu. Htjeli smo se donekle pomaknuti iz sve te priče, tog urnebesa, tog vašara taštine, tog bezumnog šljaštrenja, tih čudnih tipova, muvaroša oko te profesije, te vrlo često čudne žurnalistike koja nas je pratila. Gabi i ja smo se povukli, stvorili dosta čvrstu obitelj, posvetili se djeci, roditeljima, braći, i - autorskom radu", ispričao je Arsen u jednom od intervjua.

Njihova je ljubav prošla kroz mnoge životne uspone i padove, a potrajala je sve do njegove smrti.

"Najsretnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, jest život s Gabi. Mi smo već jedno. Bio sam nedavno u vrtiću i pitao jednu curicu kako se zovem. Rekla mi je: 'Znam vas jako dobro, vi ste Arsen Dedić i Gabi Novak'", rekao je Arsen jednom prilikom saževši tako njihovu ljubavnu priču.  

Pročitajte više