Najuža kuća u Zagrebu? Arhitektonsko remek-djelo krade poglede prolaznika

Foto: Hana Kajari/Index/Filip Beusan/Boris Ileković

U utrci za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) Drago Galić je Uska kuća u Zagrebu, djelo arhitekata Borisa Ilekovića i Dine Vulin Ileković. Kuća je izgrađena na skučenoj parceli u zagrebačkom Cvjetnom naselju i naslonjena na postojeću stambenu zgradu. Široka je samo 265 cm.

>>Kuća u blizini Samobora nominirana za najbolju u 2023. Pogledajte po čemu je posebna

"Na postojeću troetažnu izgradnju parazitira nova, nasljeđujući postulate 'sojenice na Savi' odignutim prizemljem s ulaznim prostorom, rastvorenim južnim pročeljem te kosinom krova. Životni prostor širine tek 265 centimetara razvija se kroz (čak i za to naselje) karakteristični uzdužni presjek organiziran u poluetažama koje se pružaju s podesta dvokrakog stubišta postavljenoga u trećini tlocrta. S kraće strane, prema vrtu, vertikalni niz servisa, a s dulje living. Sprijeda toranj ili zadebljali zabat, a bočno fragmentiran uvid u zasigurno poseban i skriven život koji se unutra odvija. Skladna silueta sadrži i dijagonalnu usmjerenost – malenoj natkrivenoj terasi u prizemlju suprotstavlja se zimski vrt na posljednjoj etaži", opisuje članica žirija za dodjelu UHA-inih nagrada Iva Martinis u tekstu objavljenom na stranicama Udruženja hrvatskih arhitekata.

Fotografije unutrašnjosti kuće možete pogledati u galeriji. 

Izložba u lipnju

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini održat će se od 5. do 15. lipnja 2024. godine u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6). Otvorenje izložbe i svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja održat će se u srijedu, 5. lipnja 2024., u 18 sati.

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 67 radova: 58 ostvarenja i devet publicističkih i nakladničkih radova. Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Vjekoslav Gašparović (predsjednik), Ana Boljar, Vedad Islambegović, Jani Mardešić, Iva Martinis, Marin Mikelić, Helena Paver Njirić, Tomislav Soldo i Ana Šverko.

Dobitnik ovogodišnje Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo je Đuro Mirković.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.