Nakon duge i teške bolesti preminuo poznati srpski glumac

Screenshot: YouTube

POZNATI srpski glumac i književnik Zoran Rankić danas je nakon duge i teške bolesti preminuo u 84. godini u Beogradu, prenosi Blic.

Rankić, rođen u Derventi u Bosni i Hercegovini 1935., publici će najviše ostati zapamćen po ulogama Nikole Kalabića u miniseriji Posljednji čin i Žarka Popare u seriji Sretni ljudi.

Karijeru je započeo u Narodnom kazalištu u Sarajevu, čiji je član bio do 1960. godine, a dvije godine kasnije dobiva i prvu televizijsku ulogu u filmu Sektor D.

Nakon toga ostvario je čak 26 uloga na filmu i televiziji i nekoliko stotina na radiju. Osim toga, bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na književnim večerima.

U zavidnoj karijeri ostvario se kao vrsni satiričar, glumac, dramski pisac, redatelj, aforističar i pjesnik, a u Srbiji su ga smatrali i prvakom Beogradskog dramskog kazališta.

Za života je bio član Udruženja dramskih umjetnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističkog kruga, a dobitnik je nagrada Braća Ormari, Udruženje književnika Srbije, Zlatna značka i mnogih drugih.

Pročitajte više