Napoleonovo ljubavno pismo prodano za 400 tisuća eura

Radi se o samo jednom iz kolekcije pisama slavnih osoba, koja su prodana za ukupno 5.6 milijuna eura. Pisma su pripadala austrijskom bankaru Albinu Schramu, koji je umro 2005. u Švicarskoj.

Schram ih je počeo skupljati u 70-ima, a pisma među kojima su i ona napisana perima Sir Isaaca Newtona, Petra Velikog, Kraljice Elizabete, Ernesta Hemingwayja i Sir Winstona Churchilla, čuvao je u ladici u prostoriji za pranje rublja u svojoj vili.

U najskupljem pismu, jednom od samo tri sačuvana Napoleonova pisma upućena Josephini prije nego što su se oženili, veliki se vojskovođa ispričava zbog svađe i šalje joj "tri poljupca - jedan u usne, jedan u srce i jedan u oči".

Iako je prije aukcije procijenjeno na 50.000 funti, prodano je za pet puta višu cijenu. Dobro je prošao i rukopis Sir Isaaca Newtona, koji je prodan za oko 300 tisuća eura, cijenu četiri puta višu od predviđene, prenosi BBC.

Jedino od pisama iz kolekcije koje nije prodano djelo je Mahatme Gandhija. Ono je vraćeno Indijskoj vladi, a u njemu Gandhi  traži veću toleranciju prema muslimanima u nezavisonj Indiji.

Pročitajte više