Napravili escape room za hobotnicu pa ih iznenadilo koliko je brzo pobjegla

Screenshot: Octolab TV

NOVA snimka objavljena na YouTubeu pokazuje koliko su inteligentne hobotnice.

Video koji je objavio kanal Octolab TV prikazuje jedno od najunikatnijih stvorenja iz životinjskog svijeta kako bježi iz kaveza u nekoliko različitih scenarija. Podvodna snimka objavljena prošle srijede testirala je mogu li hobotnice pobjeći iz escape rooma dizajniranog posebno za tu prigodu.

"Sjeli smo i osmislili prvi escape room za hobotnice. Uostalom escape room je odlična zabava! Ako stimuliraju i zabavljaju nas, ne bi li bili podjednako korisni za hobotnice", napisali su iz kanala uz snimku.

Pred Rudyja su postavljena četiri izazova, od lakših prema težima. Prvi izazov bio je lagana igra u kojoj su korištene biljke za prikrivanje puta bijega, a hobotnici je trebalo nešto više od minute da otkrije izlaz.

U drugom izazovu Rudy je morao pronaći usku rupu i provući se kroz cijev kako bi izašao. Trebale su mu 3 minute i 11 sekundi da izađe.

U trećem izazovu hobotnica se morala popeti i prijeći most, za što su joj trebale 3 minute i 54 sekundi.

Octolab TV kaže kako su odabrali Rudyja zbog njegovog zaigranog karaktera i prosječne veličine.

Četvrti izazov nije imao veze s veličinom, a označen je kao jako težak. No Rudyju je trebalo tek 15 sekundi da prođe kroz vrata nakon što je pritisnuo crvenu tipku, iako mu je to otežano i promjenom osvjetljenja.

Kanal uvjerava gledatelje da im je glavna briga u eksperimentu bila stopostotna sigurnost hobotnice te da joj ne bi dopustili da ostane u jednom kavezu više od nekoliko minuta kako bi "eliminirali mogućnost stresa".

Tvorci igre rekli su kako su uživali u planiranju ruta za bijeg te da se nadaju kako će eksperiment ponoviti u budućnosti.

Pročitajte više