Napušteni objekti u Hrvatskoj danas su ruglo, a s njima su nekad imali velike planove

Foto: Robert Belosevic/Patrik Macek/Kristina Stedul Fabac/Borna Filic/Emica Elvedji/PIXSELL /123rf

NAPUŠTENA mjesta diljem svijeta danas privlače fotografe i istraživače koji vole bilježiti njihovu atmosferu i tragove prošlih vremena. 

Takvih napuštenih i (zapuštenih) mjesta ne manjka ni u Hrvatskoj, no iako će ih neki cijeniti zbog umjetničke i povijesne vrijednosti, drugi ih smatraju ruglom. 

Neki su svjedoci propalih megalomanskih planova, neki su opljačkani, a neki još uvijek čekaju puno puta obećanu obnovu. 

1. Bolnica Brestovac, Zagreb

Sanatorij Brestovac na obroncima Medvednice izgrađen je za oboljele od tuberkuloze, a svoje prve pacijente primio je davne 1909. Bio je prvo specijalizirano lječilište za plućne bolesti u ovom dijelu Europe.

Njegovu izgradnju inicirao je liječnik i književnik Milivoj Dežman, a navodno ga je na to inspirirala velika ljubav prema glumici Ljerki Šram koja je oboljela od tuberkuloze, a umrla je upravo u ovom sanatoriju. 

Tijekom Drugog svjetskog rata ovdje su bili smješteni ranjenici, a 1968. je zatvorena i otada propada. Danas su od nje ostale samo ruševine. 

2. Haludovo Palace, Malinska

Hotelsko naselje Haludovo izgrađeno je 1970. godine u Malinskoj na otoku Krku i smatra se jednim od najspektakularnijih investicija u bivšoj državi i arhitektonskim čudom tog doba. 

Prvi investitor bio je Bob Guccione, nakladnik časopisa Penthouse, a luksuzni resort bio je namijenjen bogatim turistima. 

Hotel je propao godinu dana nakon otvorenja. Kasnije je ponovno otvoren pod državnom kontrolom da bi ga 1991. godine pogodio Domovinski rat. Hotel je tada služio kao izbjeglički kamp, prije nego što je prodan 1995. godine i šest godina kasnije ponovno zatvoren.

3. Hotelski kompleks Kupari

Još jedan turistički kompleks danas zjapi prazan i propada. U sklopu kompleksa nalazi se čak šest hotela: Mladost, Grand, Goričina, Pelegrin, Kupari i Galeb te Titova vila. Svojevremeno su tamo boravile i holivudske zvijezde Richard Burton i Elizabeth Taylor. 

Kompleks je uništen za vrijeme Domovinskog rata kad ga je devastirala JNA. Investitor za obnovu pronađen je 2015., a prema tadašnjim najavama trebao je biti dovršen i prve goste primiti ove godine

4. Spomenik na Petrovoj gori

Izgradnja monumentalnog spomenika ustanku naroda Banije i Korduna završena je 1982. nakon cijelog desetljeća radova. 

Unutar spomenika bio je uređen muzej, na vrhu vidikovac s kojeg puca pogled prema Sloveniji, Bosni i Zagrebu, a oko njega je bio uređen prostor za rekreaciju. 

Spomenik je zapušten nakon 1991., a 1995. počinje devastacija koja traje do danas pri čemu ljudi skidaju i odnose oplatu od nehrđajućeg čelika. 

5. Sveučilišna bolnica, Zagreb

Pravi primjer velikih planova koji su završili ruglom je i nikad dovršena Sveučilišna bolnica u zagrebačkom Blatu.

Plan izgradnje bolnice započeo je još 1978., a građani su na referendumu iz 1982. pristali odvajati 1,5 posto sa svake mjesečne plaće kako bi se financirao ovaj projekt, a to je trajalo desetak godina. Za to vrijeme je izgrađeno oko 45 posto bolnice.  

38 godina kasnije, bolnica još stoji nezavršena i u ruševinama, a iako se obnova često spominje, od toga još nije bilo ništa. 

6. Paromlin, Zagreb

Kompleks zagrebačkog Paromlina jedan je od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, građen između 1906. i 1908., a njegove se ruševine nalaze na prominentom mjestu u centru Zagreba, između Glavnog kolodvora i Lisinskog. 

Zgrada je uništena u požaru 1988., a do danas nije obnovljena iako je bilo najavljeno nekoliko projekata sanacije. Dio zgrade je srušen u lipnju 2014. Oko Paromlina se nalazi niz derutnih zgrada među kojima i nekadašnja poslovnica Zagrebačke banke. 

Pročitajte više