Narančasti krokodili koji žive u špiljama i jedu šišmiše mutiraju u novu vrstu

Foto: Abanda-expedition.org

2008. godine istraživači u Gabonu pronašli su krokodile koji žive u špiljama, a sad genetski podaci sugeriraju kako bi ti čudni krokodili mogli mutirati u novu vrstu.

"Mogli bismo reći da imamo mutacijsku vrstu, jer ovi krokodili već imaju drugačiji haplotip" (geni koji se ne rekombiniraju i nemaju svoj par na drugom kromosomu), rekao je Richard Oslisly, koji je prvi otkrio špiljske krokodile 2008. Dodao je kako se ti krokodili hrane šišmišima i cvrčcima te su se prilagodili životu u podzemnom svijetu.

Od trideset pronađenih špiljskih krokodila trećina ih ima narančastu kožu. Istraživači vjeruju da su ti narančasti gmazovi u svojim starijim godinama jer mlađi lakše ulaze u špilju i iz nje izlaze, dok oni koji narastu obično provedu ostatak života u mraku.

Do promjene boje došlo je zbog dugotrajnog "izbjeljivanja" krokodilske kože mješavinom vode i izmeta šišmiša, piše The Guardian.

Genetski podaci također upućuju na to da se ova špiljska skupina razdvojila od svojih rođaka koji žive izvan špilje, a već je ističu kao "izoliranu genetsku skupina", navodi se u izvješću.

Patuljasti krokodil, koji postiže značajnu cijenu na lokalnim tržnicama, trenutno je kategoriziran kao ranjiva skupina te se nalazi IUCN-om crvenom popisu.

"Imamo sreće jer se lokalci boje ulaziti u špilje", rekao je Oslisly koji trenutno radi na tome da područje postane zaštićeni rezervat "zbog zaštite tih jedinstvenih krokodila".

Pročitajte više