Nastavlja se suđenje novinarima zbog naslovnice s Venerom koja Europi pokazuje srednji prst



DVANAEST novinara njemačkog tjednika Focus mogli bi se naći iza rešetaka na dvije godine. Toliko iznosi maksimalna kazna za klevetanje i uvredu nacionalnog simbola, za što su novinari optuženi pred atenskim sudom. Tjednik Focus je u veljači 2010. godine objavio naslovnicu na kojoj stoji grčka boginja Venera, prljava i omotana poderanom grčkom zastavom te pokazuje srednji prst. U slučaju da slika ne govori dovoljno, naslov je razjasnio "Prevaranti u europskoj obitelji".

Šest uvrijeđenih Grka je podiglo tužbu protiv izdavača i novinara Focusa koji su se pravdali da je naslovnica provokativno novinarstvo koje je trebalo izraziti zabrinutost oko grčkog duga i europske pomoći. Helmut Markwort, osnivač i urednik Focusa i suoptuženik, izjavio je da mu je savjest čista: "Neću bježati i ne bojim se zatvora".

Niti jedan od optuženika se nije pojavio na suđenju prošli tjedan, pišu grčki mediji. Preko grupe svojih grčkih odvjetnika, odbacili su sve optužbe i obznanili da se ne osjećaju krivim. Nastavak suđenja je najavljen za 9. prosinac.

Pročitajte više