Ne plačite za Gardenom, Tisno sad ima najbezvezniji after u Europi

Foto: Index/Facebook

THE GARDEN RESORT odlazi iz Tisnog. Vijest je to koja je, uvjetno rečeno, "odjeknula hrvatskim medijima".

Realno, nije pretjerano odjeknula jer koliko god puta iskoristili riječi "šok" i "nevjerica" u naslovima, ljude u ovoj fazi zapravo više i nije briga za dozlaboga naporna natezanja između organizatora i lokalaca koja se, budimo iskreni, ponavljaju svake godine.

Iz Hrvatske odlaze Hrvati pa kako ne bi i Britanci?

Neprestano netko odlazi. To više nije ni šok. Puni busevi i avioni Hrvata svaki dan odlaze iz ove države pa stvarno nije šokantno kad čujete da to čine i stranci. Ponekad slušamo priče o lokalcima koji gunđaju jer im je glazba preglasna, ponekad lokalna vlast dolazi s nerealnim zahtjevima, ponekad organizatori imaju nerealna očekivanja, ali stvari su rijetko crno-bijele kao što ih se mediji trude prikazati.

Tako je i u situaciji s Gardenom koji, navodno zbog obližnjeg bara Vortex, odlazi iz Tisnog jer gosti festivala "ne mogu spavati" zbog aftera u spomenutom klubu. Čuli smo štošta, ali da se partijaneri žale zbog buke, to je nešto novo i pomalo zbunjujuće jer konzerva u vama urla: "Ne spavaš ti zbog speeda, a ne buke".

E sad, dalo bi se raspravljati o tome zbog čega Garden STVARNO odlazi i radi li se o Vortexu, nekim drugim, bitnijim uvjetima koji nisu ispunjeni ili činjenici da se posljednjih godina pokrenulo toliko konkurentskih festivala da ponekad imate osjećaj da svako selo na Jadranu ima vlastiti festival koji je "proglašen najboljim na nekom portalu koji nikada niste otvorili".

Bilo kako bilo, Općinsko vijeće Tisnog jednoglasno je odlučilo da će Vortex dobiti dozvolu za rad jer... Mali čovjek.
Kao što možete pretpostaviti, odlazak Gardena je veliki gubitak za tamošnju ponudu jer činjenica je da većina Hrvata, osim ako tamo nemaju vikendicu ili rodbinu, za Tisno (ali i brojne druge festivalske destinacije koje niknu preko noći) ne bi ni znala da neki Britanac tamo nije odlučio okrenuti novac.

I da ne bi bilo zabune, to je ono što strani organizatori festivala rade - okreću novac. Ne pokreću festivale jer su pomahnitali filantropi koji tumaraju svijetom šireći ljubav prema zvonkoj radosti koju nazivamo glazbom. Rade to jer ljudi vole platiti određeni iznos da bi nadrogirani čagali uz playlistu DJ-a koji će ih svako malo počastiti savršenim "dropom".

After čega?

E sad, kad Općinsko vijeće Tisnog pod cijenu odlaska Gardena zaključi da od svega treba zaraditi i "jedna hrvatska, tišnjanska obitelj", u obzir treba uzeti jedan nezanemariv detalj. Od čega će "jedna hrvatska, tišnjanska obitelj" zarađivati jednom kad Garden ode?

Mislite li stvarno da će netko potegnuti iz Engleske, Njemačke ili Francuske da bi posjetio neki bar u Tisnom? Taj bar možda vodi "jedna hrvatska, tišnjanska obitelj" i ova mala pobjeda malog čovjeka zvuči tako romantično, ali ne zaboravite da ta rečenica ne znači ništa ni u obližnjem Pirovcu, a kamoli Londonu, Berlinu ili Parizu.

I možda vam se ne sviđa tip turista koji su privukli ili taj britanski kolonizatorski pristup, a njihovi vam zahtjevi možda djeluju kao bahato izdrkavanje jer dižu galamu zbog nekog malog kafića koji je izniknuo upravo na temeljima koji su sami stvorili, ali ne režete stablo na kojem ste izgradili svoju simpatičnu kućicu na drvetu.

Najgore je to, da nastavim s ovom "uzbudljivom" metaforom, što će stablo preseliti u neki drugi vrt, a vama ostaje da s granom u rukama gledate rupetinu koja je ostala. 

Nitko se ne protivi tome da "jedna hrvatska, tišnjanska obitelj" zaradi na afteru, ali after mora doći "after" nečega. To mu je u samom nazivu. Ne postoji after umirovljeničkog odlaska u krevet ili roditeljskog uspavljivanja urlikavih klinaca u 21 sat, a ako postoji, vjerujte, ne želite biti pozvani.

I bilo bi predivno kada bismo znali da će Britanci otići pa će to otvoriti vrata za neki domaći festival koji će se pojaviti na mjestu starog, ali nekako znate da se to neće dogoditi jer kao što smo nedavno imali prilike pročitati, često nismo u stanju privući ni nezaposlene hrvatske konobare da dođu i zarade pa kako ćemo onda strane turiste da dođu i potroše?

Ali ne plačite za Gardenom, Tisno će imati najbezvezniji after u Europi. Samo konobari (ako uspiju nekog pronaći), vlasnici i članovi Općinskog vijeća koji zadovoljno trljaju ruke znajući da su "jednoj hrvatskoj, tišnjanskoj obitelji" omogućili da imaju poluprazan bar usred ničeg.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više