Ne "stresite" se na radnome mjestu

PREMA istraživanju Europske agencije za sigurnost na radu i zaštitu zdravlja stres na radnome mjestu pogađa gotovo svakog trećeg "europskog" zaposlenika. Trebamo li čekati ulazak u Europsku uniju da ustanovimo kakvo je stanje stvari u Hrvatskoj?

Prema prikupljenim podacima, u Europskoj uniji stresom je pogođeno 28 posto ili 41,2 milijuna zaposlenika - više žena nego muškaraca!.

Stres odnese godišnje, stoji u nastavku napisa objavljenog u časopisu ´Komunikacije´, oko milijun radnih dana, a novčani se gubici penju na oko 20 milijardi eura.

Naime, rezultati recentnih istraživanja pokazuju da se između 50 i 60 posto radnih dana gubi upravo zbog stresa. Stres je ujedno i ´krivac´ za 5 milijuna nesreća ili nezgoda na radnome mjestu.

Uzroci stresa su strah od gubitka posla, premorenost, kratki poslovni rokovi, nedostatak rukovoditeljske podrške, monotonija, te nepovoljni radni uvjeti. U to spada rad pod utjecajem bioloških, radioaktivnih ili kemijskih utjecaja na radni proces.

Stres za posljedicu ima bolesti srca i krvotoka, maligne bolesti, bolesti probavnog trakta, a češće su i ozljede na radu. Zato - ne ´stresite´ se! Naravno, ako je to moguće?!

Pročitajte više