Nekima je premalo, drugi se vesele: Hoćete li ove godine posjetiti Advent u Zagrebu?

Foto: Luka Šangulin/Index

ADVENT u Zagrebu službeno će započeti u 17 sati paljenjem prve svijeće na Manduševcu.

Za razliku od prijašnjih godina, ove godine neće biti najpopularnije atrakcije - Ledenog parka na Tomislavcu, kao ni kućica na Zrinjevcu, zbog čega neki Zagrepčani očekuju da će ovogodišnji Advent ipak izgledati nešto skromnije nego prijašnji.

"Ni blizu kao prijašnjih godina, pomalo jadno", "Tomašević je uništio jedinu pozitivnu stvar u gradu u zadnjih nekoliko godina...", "Neće to biti ni blizu kao prije", "Zagreb nije nikad jadnije izgledao prije Božića, nevezano uz Advent, ostali dijelovi grada su baš tužni, nit su oni zvončići spojeni", žali se dio Zagrepčana na društvenim mrežama. Drugi se pak vesele jer se nadaju da će Advent ovako biti puno intimniji i ugodniji.

Prijašnjih godina Advent u Zagrebu bio je popraćen velikim gužvama, posebno tijekom otvaranja, a neki očekuju da će ove godine gužve zbog okolnosti ipak biti manje.

U anketi nam recite hoćete li vi ove godine posjetiti Advent u Zagrebu.

 

Kućice na pet lokacija

Adventske kućice bit će na pet gradskih lokacija: na Trgu bana Jelačića i Europskom trgu, u Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strossmayerovom šetalištu.

Uvodi se šest novih programa. To su Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika u suradnji s obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima.

Advent Zagreb će trajati od 27. studenog do 7. siječnja. Nakon što se u 17 sati upali prva adventska svijeća, oko 19 sati upalit će se lampice na Zrinjevcu.

Ugostitelji sudjeluju kroz Jingle Mingles

Uz tradicionalne hrvatske igračke koje su motiv ovogodišnjeg Adventa, poseban naglasak stavljen je na kulturno-glazbena događanja. Za vrijeme Adventa održat će se čak 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata, gdje će, između ostalog, nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi hrvatski glazbenici.

U Adventu će sudjelovati i 50 ugostiteljskih objekata u sklopu programa Jingle Mingles. "Za nas je ovaj projekt jako bitan. Advent nam donosi puno gostiju. Ovim programom želimo ponuditi Zagrebu kvalitetniju gastroponudu. Imat ćemo 50 ugostiteljskih lokala koji će na terasama nuditi svoju ponudu, terase će biti posebno ukrašene. Uz, naravno, kućice koje će biti postavljene, želimo ponuditi drugačiju gastro ponudu. S obzirom na pandemiju, izvrsno je da će se sve održavati vani, želimo Zagrebu vratiti taj veseli duh", izjavila je ranije Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja. 

Pročitajte više