Neobjavljeni album Davida Bowieja procurio na internet nakon deset godina



PRIJE desetak godina David Bowie snimio je 14 pjesama koje nikad nisu objavljene. U to vrijeme njegovoj izdavačkoj kući Virgin nije se svidjelo ono što je on napravio te je tako album zapao u prašinu sve do proteklog vikenda. Iako su se neke pjesme našle kao bonus pjesme na nekim kasnijim albumima, većinu njih publika nikad nije čula sve do prošlog vikenda. Tada su procurile na internet, a njegovi najveći obožavatelji počeli su sumanuto dijeliti linkove za skidanje albuma putem društvenih mreža. Nije poznato kako su hakeri došli do pjesama koje su stavili korisnicima na besplatno snimanje.

Pjesme koje su nastale u to isto vrijeme, a svidjele su se izdavaču, objavljene su još tada na albumu koji je snimio s tadašnjim bendom Tin Machine koji je osnovao inspiriran Sonic Youthom i Pixiesima. Pjevač nije komentirao te događaje, a u javnosti se gotovo ni ne pojavljuje, osim na nekim humanitarnim projektima, još od 2004. godine kad je pretrpio srčani udar. I sada liječnici tvrde da je pravo čudo što je živ jer je Bowie više od 20 godina uživao u raznim opojnim sredstvima.



David Bowie svoju karijeru započeo je krajem 1960.-ih godina, a nakon više od četrdeset godina uspješne karijere postao je idol brojnim glazbenicima koji se ugledaju u njega. Osim neobičnih stilova odijevanja, šminkanja i frizure, koje ponekad kopira i Lady Gaga, Bowie je poznat i po svom alter egu, Ziggyju Stardustu.

Njegova glazba kroz karijeru oscilirala je od psihodeličnog folka do glam rocka, a nije mu strano ni korištenje elemenata elektronske glazbe, jazza i hip hopa. Snimio je 28 albuma, a na njima je surađivao s umjetnicima od Iggy Popa Do Sonic Youtha kao i Lou Reeda, Placeba, The Curea i Annie Lennox.



Zanimljivo je kako je 1999. godine sa suprugom Iman snimio glazbu za videoigricu "Omikron: The Nomad Soul". Osim pjevanjem i skladanjem, Bowie se desetljećima bavio glumom, najčešće kazališnom kao i slikarstvom koje je počeo prakticirati 1980-ih godina dok je bio u Berlinu te se skidao s ovisnosti o drogama.

Pročitajte više