Netflixov film o Marilyn Monroe našao se na udaru kritika: "Ovo je čista fikcija"

Screenshot: Youtube

PROŠLI tjedan Netflix je objavio trailer za Blonde, film koji opisuje fascinantan i složen život američke ikone Marilyn Monroe, a ubrzo nakon izlaska trailera film se počeo suočavati s oštrim reakcijama na Twitteru.

Marilyn Monroe utjelovila je Ana De Armas, a temeljen je na istoimenom romanu Joyce Carol Oates. Zbog mračne teme i prikaza seksualnog napada, to je prvi film Netflixove produkcije s oznakom NC-17, koja označava da film nije primjeren za gledatelje mlađe od 18 godina. Odmah po izlasku trailera film se suočio s brojnim kritikama na Twitteru.

"Mislim da je nasilna fantazija o Marilyn Monroe koja se predstavlja kao biografija, ili čak ako je bila samo fantazija, prilično užasna", napisala je filmska kritičarka Grace Randolph na Twitteru. Brojni korisnici su naglasili da je film problematičan jer se temelji na romanu koji ponovo zamišlja glumičin život, za razliku od filma temeljenog na pravoj biografiji.

"Blonde se uvelike temelji na izmišljenoj knjizi o Marilyn Monroe koja će javnosti dati još više laži o njoj. Ovo također nije biografski film, ocjena NC-17 je samo ono što čovjek želi, a ne ono je potrebno. To je način da je još više seksualizirate", napisala je jedna korisnica na Twitteru.

"Neka nam Hollywood kaže kako se Hollywood grozno odnosio prema ovoj ženi i kako čak i nakon desetljeća od njezine smrti ljudi još uvijek profitiraju na njoj. Ali svakako, Ana De Armas izgleda nevjerojatno kao Marilyn Monroe i sigurna sam da će biti nominirana za nagrade, što je cijela poanta ovog filma", kazala je druga korisnica. Korisnici su kritizirali i kubanski naglasak glavne glumice Ane De Armas. 

"Uz rizik da uvrijedim one koji su više zabrinuti za jezik nego za sadržaj, Norma Jean nije imala španjolski naglasak. Ana De Armas ga ima u traileru. U Hollywoodu ima dosta kulturnog prisvajanja, ali nema razloga za uništavanje povijesne točnosti odlaskom na drugu stranu", glasio je jedan od tvitova.

"Još jedan primjer glumca koji čini svoj lik neuvjerljivim zbog svog naglaska. Nisam voljan pretvarati se da je Marilyn Monroe bila Hispanoamerikanka samo da bi Ana De Armas mogla raditi. I samo da se zna, volim Anu, ali ovo je bio ogroman promašaj u izboru glumice", rekao je jedan korisnik.

Autorica knjige smatra da je film feministički

Redatelj filma Andrew Dominik nije odgovorio na reakcije na Twitteru, ali je o kontroverznoj prirodi filma govorio u intervjuu za Screen Daily.

"To je zahtjevan film. Ako se to publici ne sviđa, to je problem publike. Ovo nije kandidiranje za javnu dužnost. To je NC-17 film o Marilyn Monroe, to je ono što želite, zar ne? Želim otići i vidjeti NC-17 verziju priče o Marilyn Monroe", rekao je Dominik. 

Autorica knjige Joyce Carol Oates je Blonde opisala kao feministički film, koji ima cilj potaknuti raspravu među suvremenom publikom.

 

"Način na koji se Kennedy odnosio prema Marilyn Monroe nije bio i još uvijek nije toliko različit od načina na koji se mnogi moćni muškarci, posebno u Washingtonu, ponašaju prema svim ženama osim prema svojim suprugama", rekla je Oates za Vanity Fair France.

"Andrewove ambicije bile su vrlo jasne od samog početka. Želio je predstaviti život Marilyn Monroe. Želio je da svijet doživi kakav je osjećaj biti Marilyn. Mislim da je ovo najhrabriji neispričani pogled na njezinu životnu priču koji sam ikad vidjela", rekla je nedavno Ana De Armas, kojoj će se u filmu pridružiti Bobby Cannavale, Adrien Brody, Julianne Nicholson, Xavier Samuel i Evan Williams.

Blonde na Netflix stiže 28. rujna 2022.

Pročitajte više