Nevjerojatna iluzija uvjerit će vaš mozak da ste vidjeli nešto što ne postoji

Screenshot: YouTube/123RF

ZNANSTVENICI S Caltecha, kalifornijskog instituta za tehnologiju, razvili su vizualnu iluziju koja bi im mogla pomoći objasniti osebujan fenomen koji se događa u našem mozgu. Sama iluzija uključuje niz zvučnih signala i bljeskova, a počinje tako da gledate u križ na ekranu i pokušavate odgonetnuti koliko bljeskova vidite.

Dok vi gledate u križ, začut ćete zvučne signale i vidjeti bljeskove na dnu ekrana. Potom će uslijediti samo bljeskovi.

Koliko ste ih vidjeli?

Ako ste odgovorili tri, vi ste žrtva iluzije. I to one koju nazivaju "iluzornim zecom". Naime, bila su samo dva bljeska.

"Iako se događaju samo dva bljeska, većina ljudi misli da postoji i treći, koji se podudara s drugim signalom i prema njima događa u centru ekrana", objašnjavaju znanstvenici s Caltecha.

Iluziju objašnjavaju kao posljedicu fenomena u našem mozgu koji nazivaju "posljedičnim procesuiranjem".

"Kad čuje posljednji signal i vidi bljesak, mozak pretpostavlja da je propustio drugi bljesak povezan s drugim signalom i doslovno izmišlja da je moro postojati drugi bljesak", tvrdi autor studije Noelle Stiles.

Jedini način da doživite iluzorni bljesak je da s naknadnom informacijom zaključite da je morao postojati.

"Iluzije su zanimljiv prozor u naš mozak. Proučavanjem iluzija možemo proučiti načine na koje mozak donosi odluke. Primjerice, kako mozak određuje stvarnost kad prima informacije iz više izvora koji su konfliktni", dodaje Stiles.

Pritom mozak koristi pretpostavke o okolišu kako bi riješi problem u kojem se nalazi.

"Kad su te pretpostavke krive, mogu se pojaviti iluzije", tvrdi.

Pročitajte više