Nevjerojatne činjenice koje pokazuju koliko malo znamo o svijetu oko nas

Foto: Pixabay.com

NAJVEĆA online enciklopedija, Wikipedia, sadrži više od  6,050,992  članaka samo na engleskom jeziku i taj se broj svakodnevno povećava. Prema urbanoj legendi: ako kliknete prvi (ne kurzivan) izraz na gotovo bilo kojem unosu na Wikipediji, na kraju ćete stići na stranicu "filozofija". Wikipedia je već kreirala stranicu pod nazivom "Prelazak na filozofiju", gdje se opisuje ovaj fenomen. Prema njihovim navodima, ovaj fenomen se događa u 97% svih unosa, a prvi put je otkriven 2008. godine.

Naravno, nitko ne bi mogao zamijeniti Wikipediju, ali ovdje imamo neke činjenice koje mogu zadiviti i one koji misle da sve znaju, kaže Bright Side.

Jeste li znali da:

  • Veličina grive kod lavova direktno ovisi o razini testosterona. Zato lavice i sterilizirani mužjaci nemaju grivu. Međutim, postoje i neki izuzeci: prije nekoliko godina, u jednom nacionalnom parku Bocvane, pronađeno je 5 lavica koje su imale vrlo očigledne grive. Nisu bile velike kao one koje imaju lavovi, ali ipak.
  • Prema studiji koju je objavio Science, pojava mekane hrane u našoj prehrani utjecala je na to kako pričamo. Dodatak biljne hrane promijenio nam je zube i vilicu tako da lakše izgovaramo glasove "f" ili "v".
  • Kompanija Lego ima tajno skladište u kojem čuva kopije svakog pojedinačnog seta koji su ikada proizveli.
  • Čudnovati kljunaš, životinja s pačjim kljunom, ima mladunče koja se izlegne iz jajeta, pije majčino mlijeko, a uopće nema trbuh. Istraživanja čak pokazuju da su tijekom evolucije izgubili većinu gena koji su odgovorni za ovaj organ.
  • Češki i njemački znanstvenici proveli su studiju u kojoj su promatrali ponašanje 70 pasa različitih pasmina, veličina i starosti. Studija je pokazala da ove životinje uriniraju tako što im se tijelo nalazi u liniji s osi sjever-jug. Ovo funkcionira samo kada je magnetno polje planeta normalno. Kada u njemu dođe do promjena, psi reagiraju na njih.
  • Mačke mogu presti na različite načine. Studije su pokazale da osim toga, mogu dodati zvukove slične kada mačić mjauče ili kada beba plače ako su gladne.
  • Kada glumci glume, oni ne nose samo kostim lika, već mijenjaju svoje ponašanje i gotovo da postaju novi ljudi. Skeniranje mozga pokazuje da aktivnosti u mozgu glumca, kada odgovara na ista pitanja, mogu biti različite ovisno je li riječ o njemu u tom trenutku ili o liku koji glumi. To znači da glumci gotovo postaju likovi koje glume.
  • Kad gledamo horor filmove, povećava se razina proteina odgovornih za koagulaciju krvi.
  • Postoji religija koja se zove dudizam, utemeljena na životnoj filozofiji glavnog junaka filma Veliki Lebowski (The Big Lebowski ). Njegovi pristalice (kojih ima oko 450.000 širom svijeta) vjeruju da bi uvijek trebalo ići uz tijek života i ne brinuti kada se dogodi nešto loše. Oni pokušavaju pronaći radost u najjednostavnijim stvarima, kao što je kuglanje.
  • Sunčane naočale koristile su se u Kini još u 12. stoljeću. Stakla su bila izrađena od kvarca, a veliki okvir ih je držao na licu. One nisu samo štitile oči od sunčeve svjetlosti, već su bile korisne da bi se sakrile emocije korisnika, zbog čega su ih koristili suci tijekom ispitivanja.
  • Blokovi koji se koriste za izgradnju Velikog Kineskog zida spojeni su posebnim cementom napravljenim od ljepljive riže. Ista smjesa korištena je i u drugim velikim konstrukcijama dinastije Ming, kada je izgrađen jedan od najjačih dijelova zida.
  • U ožujku 2019. godine dvadesetogodišnja Arifa Sultana iz Bangladeša prerano je rodila dječaka. Mjesec dana kasnije, opet je otišla u istu bolnicu i pokazalo se da je još uvijek trudna. Liječnici su odlučili napraviti carski rez, i kao rezultat toga, imala je blizance. Pokazalo se da je Arifa Sultana imala vrlo rijetku anomaliju - drugu maternicu. Obično ta anomalija dovodi do problema sa začećem, ali to nije bio slučaj u Arifinoj situaciji.
  • Tijekom života naše srce otkuca oko 2,5 milijardi puta, ispumpavajući oko 7570 litara krvi dnevno.

Pročitajte više