Nezaposleni Britanac detektorom za metal pronašao ogromno blago



NEZAPOSLENI 55-godišnji Britanac, koji iz hobija detektorom za metal traži blago, uspio je pukim slučajem pronaći najveću kolekciju anglosaksonskog blaga ikad pronađenu na nekom seoskom polju. Terry Herbert će vrlo vjerojatno postati bogat čovjek.

Herbert je pronašao 1,350 predmeta, među njima pet kilograma zlata i manju količinu srebra blizu svoje kuće u selu Burntwoodu, oko 20 kilometara udaljenom od Birminghama. Predmeta je pronašao u srpnju, a danas je kolekcija i službeno proglašena blagom.

Sedmo stoljeće prije nove ere

Vjeruje se da zbirka predmeta datira još iz sedmog stoljeća prije nove ere, te da je vjerojatno pripadala saksonskim plemićima. Među vrijednim predmetima su drške mačeva optočene dragim kamenjem, kacige, križevi i zlatna poluga s latinskim natpisima iz Biblije.

Arheolog Kevin Leahy je, prilikom predstavljanja pronalaska u gradskom muzeju Birminghama, rekao kako nitko od stručnjaka koji su proučavali predmete nikad nije vidio ništa slično. "Najbolji umjetnici i zanatlije koje su Angli i Sasi imali radili su s najboljim materijalima, a ovo je rezultat", rekao je.

San svih lovaca na blago

Herbert je pet dana iskapao blago prije nego što je pozvao stručnjake. Kaže kako je ispunio san svih ljudi koji traže blago detektorima za metal, ali ne može vjerovati koliku količinu blaga je pronašao.

Nakon što je pet dana sa svojim 14 godina starim detektorom pretražio polje, i nalazi sve više i više blaga, Herbert se čak i uplašio nevjerojatne količine predmeta koje je pronašao. Da stvari budu zanimljivije, blago je pronašao vrlo plitko ispod zemlje, u području polja kojeg je vjerojatno preorao plug. Sljedeće godine bi blago možda bilo uništeno da je plug još jednom prešao preko njega.

Herbert će bogatstvo podijeliti s farmerom na čijem polju je iskopao blago. Obojica će postati bogati ljudi.

Pročitajte više