Nije bila uobičajeno lijepa niti je imala velike grudi, ali bila je najseksi glumica bivše Juge

Screenshot: YouTube

SONJA SAVIĆ, jedna od najvećih glumačkih ikona bivše Jugoslavije, rođena je na današnji dan 1961. godine.

Glumom se profesionalno počela baviti sa 16 godina, a već s 21 diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih došlo je njezino vrijeme pa je u dvije i pol godine snimila pet filmova koji su dali ogroman pečat jugoslavenskoj kinematografiji. Za života je odigrala preko 60 filmskih, televizijskih i kazališnih uloga, a bavila se i režijom i aktivizmom.

Lice i pogled Sonje Savić bili su nezaboravni svima koji su je gledali uživo i na filmu. Mnogi filmski kritičari i danas hvale neshvaćeni talent Sonje Savić koji se nikada nije uklapao u vrijeme i prostor u kojemu je živjela, ali i njezin neshvaćeni seksipil, budući da nije bila standardno lijepa, nije imala velike grudi, a za njom je ludovalo pola zemlje.

Scene u filmu Una, koji je nastao po romanu Mome Kapora, a govori o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentice Une Vojvodić, ne zaboravljaju se. Gola Sonja Savić, koja jede trešnje na balkonu i zavodi profesora tijekom intervjua, mnogima se vječno urezala u pamćenje.

Sonja Savić nije bila samo filmska ikona. Ona je bila simbol otpora Miloševićevom režimu. Već za vrijeme rata u Jugoslaviji glasno se suprostavljala sukobima i pozivala da se prekine rat koji će uništiti jednu generaciju ljudi.

Za sebe je često znala govoriti da je nesretna i ljuta. 

"Kako da ne budem ljuta i umorna, već godinama živim u otporu?" govorila je Sonja. 

Intenzivno se družila s članovima kultne grupe EKV za koje je jednom prilikom rekla: "Svi su mislili da smo mi bili sretni. Ja sam bila sretna jer sam pronašla ljude koji su jednako nesretni kao ja."

Njezina smrt 2008. godine rastužila je sve zemlje u regiji, iako je kraj života dočekala potpuno napuštena i sama. Godine drogiranja ostavile su trag na njezinom izgledu i društvenom životu pa su je posljednjih godina života uzdržavali roditelji.

Neki navodi kažu da su mrtvu Sonju Savić pronašli u stanu koji uopće nije imao namještaj nego samo jedan madrac na kojemu je spavala. Ostalo je navodno prodala da kupi heroin.

I njezin sprovod bio je tužan i nezaslužen. Iako je bila filmska ikona i jedna od najvećih glumica u povijesti Jugoslavije, Sonja Savić nije sahanjena u Aleji velikana u Beogradu, gdje leže svi ljudi njezinog kalibra, nego u rodnom selu svog oca. Na sprovod joj nije došao nitko od kolega već samo stanovnici sela u kojemu je odrasla.

 

 

Pročitajte više