Nije svaki bogati Arapin šeik. Evo tko su zapravo šeici

Foto: Profimedia

POSLJEDNJIH dana zbog Fortenove o izvjesnom šeiku Saifu Alketbiju priča cijela hrvatska javnost.

Vijest da je misteriozni ulagač Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupio 43.4 posto udjela u kompaniji Fortenova, nekadašnjem Agrokoru Ivice Todorića, dovela je do opće zbunjenosti. Sve je tim čudnije jer izgleda da se stari vlasnik udjela, novi vlasnik udjela i sama Fortenova ne mogu dogovoriti oko toga što se točno događa.

No izgleda da lik uopće nije šeik i da Hrvati i ostatak svijeta svakog bogatog Arapina nazivaju šeikom.

Šeici su prinčevi i poglavari lokalnih zajednica

Iako se uvriježilo svakog bogatijeg muškarca u bijeloj odjeći nazivati šeikom, to je potpuno pogrešno. Šeik u arapskom jeziku označava poglavicu plemena ili člana kraljevske obitelji. Na Bliskom istoku šeici su i vođe velikih organizacija, vjerskih skupina i najstariji pripadnici uglednih obitelji, ali su najčešće upravo prinčevi, odnosno članovi kraljevskih obitelji.

Nameće se pitanje zašto je šeika toliko puno i zapadnom svijetu izgleda kao da je svaki drugi bogati Arapin šeik.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju čak šest kraljevskih obitelji koje vladaju Emiratima. Na čelu svakog emirata je emir (još jedan naziv za princa) koji je istovremeno i šeik, a zbog brojnosti obitelji (koje već generacijama uključuju više supruga na jednog muškarca) šeika se jednostavno - nakupilo.

Nisu ni svi Arapi u bijelom šeici

Ljude zbunjuje i izgled Arapa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dakle, nije svaki čovjek u bijeloj haljini s maramom na glavi šeik. Gotovo svi muškarci iz Emirata nose dugu jednostruku halju koja se naziva dishdasha ili kandura. U Saudijskoj Arabiji nose sličnu odjeću, ali se zove drugačije.

Odjeća je najčešće bijela jer je to najhladnija boja za nošenje u pustinjskim vrućinama, dok zimi ubacuju smeđu, sivu i crnu. Prema nekim izvorima, muškarci u UAE-u u svom ormaru imaju i do pedeset ovakvih haljina.

Haljine šeika, kraljeva i emira razlikuju se od haljina običnih Arapa. Razlikuju se i njihova pokrivala za glavu.

Pročitajte više