Nijemci na karnevalu kritizirali aktualne političke događaje. Pogledajte fotke

Foto: EPA

U njemačkim pokladnim centrima uz Rajnu karnevalska proslava brojnim povorkama danas doživljava svoj vrhunac, a tradicionalno se koristi prilika za kritiku aktualnih političkih događaja.

Brojne političke poruke

Najoštriju satiru po tradiciji prakticiraju sudionici karnevala u Düsseldorfu. Tako su se ove godine pojavila kola koja prikazuju ruskog predsjednika Putina i poglavara Ruske pravoslavne crkve Kirila prilikom oralnog seksa, a na jednima od kola potencijalni budući predsjednik SAD-a Donald Trump rezbari kukasti križ u američku zastavu.

Karnevalisti su tematizirali i bliskoistočni sukob na kolima koja pokazuju pripadnika Hamasa kako palestinsku obitelj gura ispred izraelskog tenka. U Kölnu se na udaru kritika, između ostalih, našao njemački kancelar Olaf Scholz, koji je prikazan kao ljenjivac, te ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, prikazana kao slon u porculanskoj radnji.

Kritizirana je i stranka AfD, koja je dovedena u direktnu vezu s nacističkim razdobljem. 

Zasad nema većih incidenata na karnevalima u Njemačkoj

Povorke u karnevalskim središtima poput Mainza, Kölna i Düsseldorfa krenule su prijepodne, a sudionici karnevala već su u noći s nedjelje na ponedjeljak zauzimali mjesta za praćenje povorke. Sudionici povorke sa svojih kola u mnoštvo tradicionalno bacaju slatkiše i cvijeće.

Karneval, čiji je završni dio započeo još u četvrtak, za sada, prema priopćenju policije, prolazi bez većih incidenata, s iznimkom povorke u Bochumu, čiji je polazak otkazan za nekoliko sati zbog pismene prijetnje. Pokladni ponedjeljak (Rosenmontag) predstavlja vrhunac karnevalskog slavlja u Porajnju, a završava u srijedu, na Pepelnicu.

Karneval se u Njemačkoj slavi pretežito u katoličkim dijelovima zemlje, dok se u protestantskom dijelu, što se odnosi na sjever i istok zemlje, karnevalska slavlja uglavnom ignoriraju. Prema procjenama Instituta za njemačko gospodarstvo iz Kölna, karnevalska slavlja ostvare promet od 1.7 milijardi eura.

Pročitajte više