Nik Titanik: Žao mi je što Mesiću ističe mandat, ali doći će neki novi tulipan

KARIKATURIST Nik Titanik, pravim imenom Nikola Plečko, prvi put u životu odlučio je samostalno izložiti svoje radove koje prikuplja već deset godina. Kao razlog zbog kojeg je tek sada o zid objesio svoju Šteficu Jambriščak i njezine prijatelje iznosi lijenost. Tom stanju će se, kaže, i ubuduće prepustiti jer ne želi ponoviti sedam mukotrpnih mjeseci priprema za izložbu.

"Fala ti bože kaj ne živim primjerice u Skandinaviji jer tamo ne bih imao posao. Hrvatska je sa svojom političkom, estradnom i sportskom scenom dosta inspirativna. U posljednje vrijeme Ivo Sanader je u prvom planu zbog te recesije/krize, ali inače je Stipe Mesić i dalje moja najveća politička muza. Iskreno, žao mi je što mu završava mandat, ali ne brinem se da će doći neki novi tulipan koji će ga dostojno zamijeniti i godinama služiti kao materijal za karikature", rekao nam je Nik Titanik, karikaturist koji je karijeru započeo u studentskom listu Puls, a koji je danas najpoznatiji po svojoj aktuanosti.

Neven Ciganović vječna muza

"Od muze s estrade vječni je Cigi. Njega sam zamijetio čim se u 90-ima kao pjevač Toy Boy pojavio s pjesmom "Candyman". Već tada sam podsvjesno počeo definirati njegov lik a danas je svima poznati celebrity", nastavio je Nik kojeg smo odmah upitali kakav je njegov stav prema domaćim "celebrityjima".

"Bilo bi u redu da netko tko se proziva celebrityjem iza sebe ima nekog traga. Moj prijatelj Jacques Houdek, primjerice, iza sebe ima niz skandala i incidenata, ali i pjesama. Ima pokriće, rekao bih. I ta Simona Gotovac, ajde, rekao bih da je manekenka koja se prošetala pistom i koja je snimila tu nekakvu pjesmu pa je nešto napravila. Ali, tko je Marko Grubnić? Sad to "ništa" pokušava ispraviti pa je napisao nekakvu knjigu", nadodao je Titanik.

Biti i živjeti bez dlake na jeziku

Rođen 3. svibnja 1974. godine u Zagrebu, Nik Titanik je karikaturist čije zabavne radove poznaju sve generacije. Bez dlake na jeziku "skinut" će i političare i estradnjake. Prezire one koji se prave važni bez pokrića, a takvi su mu najčešće i "na tapeti". Ipak, dosad ga nitko nikada nije tužio niti se ozbiljno naljutio, barem koliko je Nik upućen.

Kroz deset godina karijere obradio je nebrojeno mnogo poznatih lica i njihovih (ne)djela, svakodnevno se borio za bolju budućnost karikaturista i ljutio na urednike škrte na mjestima za karikaturu kao i na honorarima. Kao mjesto za prvu samostalnu izložbu odabrao je galeriju Vladimir Filakovac u zagrebačkoj Dubravi, a karikature velikih dimenzija prodaje po cijeni od deset tisuća kuna.

Lana Vukičević
Foto: Borna Čavrag

Pročitajte više