Nikola Kojo na premijeri "Parade": Srbi i Hrvati su isti narod, samo se drugačije krstimo



U PONEDJELJAK navečer održana je u Zagrebu hrvatska premijera filma "Parada" legendarnog srpskog redatelja i scenarista Srđana Dragojevića poznatog po filmovima  "Mi nismo anđeli", "Lepa sela lepo gore" i "Rane". Film govori o odnosu dvojice sasvim različitih ljudi, tradicionalnog bivšeg vojnika i veterinara gay aktivista, koji simboliziraju dva lica današnje Srbije. Ova tragi-komedija je poharala kina u Srbiji, a po posjećenosti hrvatske premijere, ni kod nas neće nedostajati gledatelja. Film su došli pogledati glumica Helena Minić, nogometaš Mario Stanić, redatelj Vinko Brešan, Marijana Mikulić, Marija Husar Mlinac, Rene Bitorajac, Duško Modrinić, Nada Gaćešić Livaković, Nenad Korkut, Viktor Drago, Stefan Kapičić i mnogi drugi.

U filmu glume i Vedran Mlikota, Dejan Aćimović, Bojan i Goran Navojec koji je na premijeru malo zakasnio jer je imao predstavu, no njegova supruga Larisa Lipovac nam je rekla: "Film je izvrstan. Drago mi je da je Goran ostvario pravu ulogu, ovo mu je bilo bitno. Nadam se da će se filmski budžeti u Hrvatskoj povećati pa ćemo i mi raditi sjajne filmove". Pitali smo Larisu tko čuva sinčića Grgura kad su mama i tata zauzeti: "Dadilja čuva sina. Nadam se da ćemo ubuduće više vremena provoditi s njim, a manje na premijerama“.



Upitali smo srpskog glumca na privremenom radu u Hrvatskoj, Stefana Kapičića o redatelju Dragojeviću: "Srđana jako volim kao redatelja i kao čovjeka. `Mi nismo anđeli` je film mog odrastanja i obilježio mi je život. Što se tiče same tematike `Parade`, smatram da ljudima treba pustiti da budu ono što jesu". Stefan je na premijeru došao sa svojom djevojkom, dizajnericom Mirandom Viđak i samo kratko uz osmijeh rekao da mu u ljubavi ruže cvatu kao nikad prije.

Dejan Aćimović: Srbi još nisu spremni za gay paradu

Dejan Aćimović koji u "Paradi" glumi Halila, rekao je da mu ne bi bio problem glumiti ni nacionalista ni homoseksualca: "To je gluma, to je ono za što sam plaćen. Divno je raditi s ovako talentiranim redateljem i nadam se dobrom prijemu publike". Upitali smo Dejana što misli o ovogodišnjoj zabrani održavanja gay parade u Srbiji, na što nam je rekao: "Srbi očito na to još nisu spremni. Ne znam kako je tamo, ali Hrvatska je u nekim stvarima naprednija".



Glumac kojeg možemo smatrati stalnim članom Dragojevićeve posade, Nikola Kojo poznat po ulogama u serijama "Žikinoj dinastiji" i "Boljem životu", te filmovima "Lepa sela lepo gore", "Rane", "Do koske" i mnogim drugima, i u ovom filmu je pobrao sve lovorike. Rekao je da očekuje jednak prijem hrvatske kao i srpske publike: "Neki će me pljuvati zbog toga, ali ja i dalje tvrdim da smo mi jedan te isti narod, samo se drugačije krstimo. Vi imate malo više `J`, mi malo manje. Ja sam rođen u vrijeme stare Jugoslavije i bez obzira što je bilo na ovim prostorima i ti nesretni ratovi, i dalje osjećam da je ovo dio moje domovine bez obzira što moram pokazivati putovnicu na granici". O razlici hrvatskog i srpskog filma, glumac je rekao: "Iako je generalno važilo da Srbi prave bolje filmove, naleti taj val kad se pojave `Fine mrtve djevojke` i `Kako je počeo rat na mom otoku` i onda sve teorije o boljem srpskom i lošijem hrvatskom filmu padaju u vodu“.

Pročitajte više