Ništa od srpskog Punta

MJESEC dana nakon sudbonosnog sklapanja "posla stoljeća" iz SiCG dolazi vijest kako bi cijeli projekt zbog lažnih obećanja mogao propasti. Ukoliko Vlada SiCG ne bude u najkraćem roku uplatila Zastavi 10 milijuna eura namijenjenih modernizaciji, sklapanje "srpskog Punta" ostat će samo još jedan u nizu propalih poslova.

Kako javlja srpski tabloid Kurir, ukoliko Vlada ne osigura obećanih 10 milijuna eura za modernizaciju tvornice cijeli posao će propasti, a nije isključen ni konačni krah Zastave. Naime, ministri financija i kapitalnih investicija, Mlađan Dinkić i Velimir Ilić, svečano su obećali da će odmah nakon potpisivanja sporazuma sa Fiatom osigurati 10 milijuna eura. Od tog obećanja prošlo je više od mjesec dana, a na računu se nalazi samo debeli sloj prašine.

Zoran Mihajlović, predsjednik Samostalnog sindikata Zastave, žestoko je napao ministre nazvavši ih lažovima i glavnim krivcima za najvjerojatniju propast cijelog projekta.

"Bez tog novca nema ništa od sklapanja Zastave 10 u Kragujevcu. Po ugovoru sa Fiatom, iz Torina trebamo dobiti njihovu opremu, ali bez modernizacije tvornice ona se neće moći iskoristiti. Cijeli posao će, znači, pasti u vodu ukoliko ne dobijemo novac.“ - tvrdi Mihajlović.

I bez ovog posla Zastava je u "g.. do grla". Naime, subvencije će iduće godine biti prepolovljene, što će pod znak upitnika staviti cjelokupnu proizvodnju.

Nadalje, Mihajlović je naglasio da nisu isplaćene niti ovogodišnje subvencije, pa je nedostatak novca nadomješten prodajom vozila sa zaliha. Iscrpljene zalihe, dug prema Fiatu, nedostatak novca za prijeko potrebnu modernizaciju, manje subvencije i najava slobodnog uvoza polovnih vozila - sve to bi moglo dovesti do obustave proizvodnje koja nije stala čak niti tijekom NATO-vih bombardiranja.

Mihajlović je izjavio da će, ukoliko novac ne stigne, doći s radnicima u Beograd po njega: "Ukoliko se ništa ne dogodi u roku od deset dana, morat ćemo poduzeti akcije i kolektivno doći u Beograd kako bismo sačuvali svoju egzistenciju."

Odgovor na pitanje "Gdje je novac?“ nije nitko mogao dati. U ministarstvima financija i kapitalnih investicija nitko se nije javljao na pozive novinara Kurira, a u Ministarstvu gospodarstva tvrde da će proizvodnja Zastave 10 biti organizirana u posebnoj tvrtki u okviru Zastave, koje će putem kredita osigurati neophodan novac za modernizaciju.

Kako god, rasplet će biti poznat u narednih dva tjedna.

M.N.

Pročitajte više