Nisu mislili da ćete ovo čuti: Jeste li skužili ove greške u poznatim pjesmama?

Foto: Press

SNIMANJE u studiju je kompliciran i naporan proces i mnogo toga pođe po krivu.

Upravo zato mnogi su glazbenici prisiljeni iznova snimati određeni instrument ili vokale ne bi li dobili savršenu snimku. No ponekad se pojavi greška koja je toliko savršena da je autori odluče ostaviti na konačnoj snimci.

I premda na to vjerojatno nikada niste obratili pažnju, ovo su neke od najpoznatijih grešaka u legendarnim pjesmama.

Led Zeppelin - Black Country Woman

Physical Graffiti omiljeni je Zeppelinov album Roberta Planta, a Black Country Woman počinje s kratkim razgovorom o kojem vjerojatno nikada niste ni razmišljali. Naime, studijska oprema snimila je zvuk aviona koji prelijeće kuću u kojoj je bend snimao, ali članovi benda ne samo da su snimili avion, već možete čuti i razgovor članova benda koji kratko raspravljaju o tome hoće li taj zvuk ostaviti. Plant na kraju zaključuje: "Ne, ostavi to."

The Police - Roxanne

Ovo je vjerojatno najveći hit grupe, a zvuk s početka pjesme mnogima je djelovao kao najnormalniji dio velikog hita. No to nije planirano.

Oko četvrte sekunde možete čuti zvuk klavijatura i Stingov smijeh. Iako sve odgovara, radi se o tome da je Sting tijekom snimanja slučajno sjeo na klavijature koje su proizvele atonalni zvuk koji su članovi benda odlučili ostaviti u konačnoj verziji, uključujući i Stingovu reakciju na nezgodu.

Pink Floyd - Wish You Were Here

Grupa, a posebno David Gilmour, poznati su kao perfekcionisti kad se radi o njihovom albumu. No na naslovnoj pjesmi Wish You Were Here možete čuti kašalj i disanje prije nego gitara počne svirati. Radi se o Gilmourovom kašlju koji nije mogao zaustaviti jer je u to vrijeme pretjerivao s cigaretama. Iako se možda radi o urbanoj legendi, Gilmour je bio toliko razočaran svojom izvedbom da je tog dana prestao pušiti i nikada više nije zapalio.

Bilo kako bilo, trenutak je ostao zabilježen.

The Mamas & The Papas - I Saw Her Again

Kada je bend snimao svoj album iz 1966., studijski tehničar pogriješio je i vokale pustio prerano. Nakon toga odlučio je obrisati svoju grešku i vokale vratiti na pravo mjesto, ali njegova prvotna greška iz nekog je razloga ostala. Producent Lou Adler čuo je verziju s greškom i toliko mu se svidjela da ju je odlučio ostaviti jer pjesmu čini zanimljivijom.

The Kingsmen - Louie Louie

Ako malo bolje poslušate, oko 0:54 možete čuti nekog kako viče "fuck", a to je izazvalo velike probleme bendu. FBI je čak započeo istragu kako bi provjerili jesu li The Kingsmen zaista dopustili psovku u velikom hitu. Na svu sreću, vokalna izvedba toliko je nejasna da su agenti FBI-ja imali probleme s transkriptom. Nije poznato zašto je ova "vulgarna" verzija ostala konačna, ali odluka je očito na mjestu jer radi se o jednoj od najpoznatijih pjesama svih vremena.

Ben Folds Five - Steven’s Last Night In Town

Kad ne snimate u studiju već u kući, uvijek postoji strah od toga da mikrofoni uhvate i ono što niste planirali. Točno na 2:55 možete čuti zvonjavu telefona i smijeh. Ne radi se o nečem što je planirano već je netko pokušao dobiti Bena Foldsa tijekom snimanja, a tajming je bio toliko dobar da je Folds ovu nesavršenost odlučio ostaviti.

Whiskeytown - Bar Lights

Ponekad je opušten pristup ujedno i najbolji, a Bar Lights savršen je primjer toga. Ryan Adams zaboravi tekst i počne se smijati, to nasmije Caitlin Cary, a nakon toga mu pukne i žica. Sve se to dogodi u par sekundi, ali odlučili su ostaviti ne samo verziju s greškom, već su na kraju ostavili i dio u kojem o tome raspravljaju. No to pjesmi daje ono nešto. Moglo je biti bez greške, ali ovako zvuči stvarnije pa samim time i savršeno.

Pročitajte više