Nizozemci mogu marihuanu kupiti u ljekarnama

IAKO se u Nizozemskoj marihuana već dugo prodaje u kafićima uz piće ili kavu, ovih dana na svoje su došli i bolesnici koji će ovaj "lijek" dobivati na recept.

Nizozemski liječnici već dulje vrijeme marihuanu propisuju ljudima koji boluju od raka ili nekih drugih bolesti u kojima imaju velike bolove, ali tek sada za to mogu izdati i recept.

Na taj način korisnici marihuane moći će troškove kupovine marihuana prikazati kao troškove liječenja i odbijat će im se od poreza.

Doktor Lester Grinspoon, profesor na Harvardu je 1993. u svojo knjizi "Marijuana: The Forbidden Medicine" opisao čemu sve marihuana može pomoći.

Došao je do zaključka kako marihuana može koristiti osobama koje boluju od raka, glaukoma, epilepsije, multiple skleroze, AIDS-a, kroničnih bolova, migrene, groznice, depresije, te paraplegičari. Zanimljivo je da je u knjizi naveo da i žena s velikim bolovima pri porodu može konzumirati marihuanu.

Marihuana se već tisuće godina koristi kao ljekovito sredstvo, iako je u većini država.

Bas Kuik, glasnogovornik nizozemskog Ministarstva zdravlja, izjavio je kako će tijekom godine država dati licencu nekim proizvođačima marihuane, a dotad će ljekarne same izabrati od koga će kupovati marihuanu.

U ljekarnama se marihuana prodaje pod imenom Maripharm.

Kao razloge za prodavanje marihuane Kuik je naveo da su liječnici i prije pacijentima oboljelima od raka preporučali marihunau, a pacijenti bi je kupovali u jednom od tzv. "coffee shopova".

Zakon će odrediti i količinu THC, kemijske tvari u marihuani, koje u Meripharmu ima 9,85%, dok je u marihuani koja se kupuje na ulici ima od 6,6% do 15%.

U "coffee shopovima" marihuana se prodaje za 40 - 400 dolara po unci (1 unca = 30 grama), a 30 grama Meripharma košta oko 225 dolara.

U ljekarnama ostavljaju na ljudima da sami odluče kako će konzumirati marihunu: hoće li je pušiti ili napraviti čaj, a u razvoju je i marihuna koja će se šmrkati.

Nedavna istraživanja u Nizozemskoj pokazala su kako raste broj ljudi koju su probali marihuanu, ali broj uživatelja je još uvijek manji od onog u zemljama u kojima je marihuana zabranjena.

Pročitajte više